Lite talar för förbud mot fyrverkerier

KÄVLINGE.

Vackert och traditionsenligt eller farligt för både människor och djur? Åsikterna om fyrverkerier går isär och nu ska tekniska nämnden ta ställning till ett medborgarförslag om att införa ett förbud. Lite talar dock för att det blir någon ändring av de regler som gäller idag.

Av
John Nordh

På flera håll i Skåne blev nyårsnatten en bråkig historia. I Svedala besköts polis och nyårsfirare med fyrverkerier och i Kristianstad kastades raketer mot polis och räddningstjänst. I Kävlinge blev hundvalpen Zorro så rädd av smällandet att han rymde hemifrån och hittades först ett dygn senare 15 kilometer från sitt hem.

För en tid sedan skrev en Kävlingebo ett e-förslag om att införa ett förbud för fyrverkerier i kommunen. Nyligen nådde det 100 underskrifter och ska därför behandlas av ansvarig nämnd, som i detta fall är tekniska nämnden eftersom fyrverkerier regleras av kommunens lokala ordningsföreskrifter. I Kävlinge kommun är det endast tillåtet att skjuta fyrverkerier inom detaljplanelagt område mellan den 31 december och 1 januari. Mindre fyrverkerier är också tillåtna i anslutning till familjehögtider. För alla annan användning krävs tillstånd av polisen.

Den första februari ska medborgarförslaget behandlas av tekniska nämnden. Ordförande Johan Ericsson (M) tycker att de regler för fyrverkerier som redan finns är rimliga.

– Det stör säkert en del djur och människor men det finns mycket annat vi gör varje dag som stör djur och natur. Fyrverkerier är en tradition, säger han och fortsätter:

– Med det sagt, skulle situationen bli som på andra ställen och fyrverkerier missbrukas då kommer vi absolut att omvärdera saken. Det som hände på andra orter är så korkat och hade det inte redan hänt hade jag inte trott att det fanns så korkade människor. Jag vill gärna tro att Kävlingeborna är smartare än så.

Ett e-förslag om att inte förbjuda fyrverkerier har också kommit in till kommunen. Det har i skrivande stund dock bara fått sex underskrifter.

Publicerad 04 January 2018 10:33

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag