Nystartat föreningsråd i Kävlinge

KÄVLINGE.

Kävlinge kommun har ett rikt föreningsliv. Nu vill några eldsjälar samla alla under ett och samma tak. Nyligen startade de ett föreningsråd för att kunna bli en starkare röst i kommunen.

Av
John Nordh

Föreningsrådet i Kävlinge kommun bildades i höstas av 22 närvarandra föreningar. En interimstyrelse valdes då där bland andra Alexandra Laufer, Zwing it, Olof Samuelsson, Musikföreningen i Kävlinge, Bengt Israelsson, Kävlinge BTK och Helén Magnusson, Vikingatider ingår. Syftet med rådet är att verka för ökad samverkan mellan föreningar i Kävlinge kommun och att bidra till utvecklingen av föreningslivet.

Nu söker föreningsrådet efter föreningar som vill gå med och hoppas att många ska ta chansen.

– Går vi samman blir vi en starkare röst när vi ska föra en dialog med kommunen. Det är ingen hemlighet att Kävlinge kommun ligger lågt i rankingar när det gäller kultur och föreningsliv, säger Olof Samuelsson och berättar att man nu ser en ambition från kommunen att bättra sig på den biten som en del i att bli en bättre boendekommun.

– De har bland annat anställt en föreningssamordnare och det har varit ett antal dialogmöten och fler kommer. Där ser vi en nytta av att ha organiserat oss, fortsätter han.

En annan vinst med föreningsrådet är att det ger föreningar en möjlighet att samverka med varandra. Enligt Olof Samuelsson finns det otroligt mycket kunskap inom föreningslivet i Kävlinge kommun.

– Den vill vi försöka samla under ett och samma tak. Kanske kan vi utbilda varandra genom ett utbyte av tips och idéer, säger han och fortsätter:

– Som en liten ideell förening kan det vara svårt att på egen hand ha tid att skaffa sig en kunskap om det som händer i kommunen.

På Kävlinge kommun är man positiva till att det nu har skapats ett föreningsråd. Bland annat tror man att det kan leda till en mer effektiv dialog mellan föreningslivet och kommunen i vissa övergripande frågor.

– Att föreningarna går ihop och tillsammans vill utveckla, involvera och samarbeta för kommunens föreningsliv är väldigt glädjande, säger Jonny Norrby, kultur- och fritidschef i Kävlinge kommun i ett pressmeddelande.

Föreningsrådets första årsmöte är planerat till den 21 mars. För mer information om rådet, mejla till: foreningsradetikavlinge@gmail.com.

Publicerad 04 January 2018 08:55

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag