Sjöräddarna i nöden alltid redo att rycka ut

Kan lämna kajen inom en kvart

BARSEBÄCK.

När larmet kommer måste Sjöräddningssällskapet i Barsebäck kunna lämna kajen inom 15 minuter. Men ofta brukar det gå snabbare än så.– Vi har ett snitt på åtta, nio minuter, säger stationschef Fredrik Winbladh. Snart kommer deras räddningsarbete i vattnet bli ännu mer effektivt.

Av
John Nordh

Nyligen tilldelades nämligen Sjöräddningssällskapet i Barsebäck nära en halv miljon kronor från Sparbanken Skåne genom Sparbanksstiftelsen Finn. Pengarna ska gå till inköp av två nya utombordsmotorer till en av räddningsbåtarna vid stationen. De nya motorerna ger bättre effekt och manöverförmåga, speciellt vid backning.

– Det är nästa generations motorer. Framför allt gör de att det kommer bli lättare att plocka upp personer ur vattnet. När vi ska göra det måste vi komma ganska nära med båten och det är ett ganska riskfyllt moment. Båten väger cirka sju ton och det finns alltid en risk att personen kan skadas. De nya motorerna gör situationen säkrare, säger Fredrik Winbladh.

De nya motorerna kommer att vara färdiga att användas till sommaren. Juni, juli och augusti är högsäsong för Sjöräddningssällskapet i Barsebäck då många fritidsbåtar är ute på Öresund. Varje år rycker Sjöräddningssällskapet ut på ett sextiotal uppdrag. En stor del av dem innebär att undsätta personer vars fritidsbåtar har fått motorstopp. Då får de ofta bogsera in båtarna till Barsebäcks hamn.

På vintern får Sjöräddningssällskapet i snitt ett larm i månaden. Men trots att larmen är få, håller de 25 personerna (23 män och två kvinnor reds. anm) som är slutna till stationen i Barsebäck sig aktiva. Varje lag övar en till två gånger i veckan. När väl larmet kommer är det viktigt att allt stämmer. På vintern kan det dessutom vara ännu viktigare att ta sig ut till den nödställda snabbt.

– I den här temperaturen klarar du dig bara i cirka tio minuter om du hamnar i vattnet, säger Göran Garmer som har varit aktiv i Sjöräddningssällskapet i Barsebäck i 18 år.

En av sakerna som gör att han fortfarande är kvar är känslan av att man får göra nytta, berättar han.

– Sen så är det himla roligt också.

Patrik Jönsson, som står bredvid, nickar och håller med sin kollega. Själv gick han med i Sjöräddningssällskapet i Barsebäck så sent som för ett halvår sedan.

– Förutom att man får chans att göra en viktig insats, är det också kärleken till havet som lockar, säger han.

På vår Facebooksida finns ett videoklipp. Sök på "Lokaltidningen Kävlinge Nya".

Ulf Ahrnstein anropar räddningsbåten. I bakgrunden: Tomas Heydl och Göran Garmer.

Ulf Ahrnstein anropar räddningsbåten. I bakgrunden: Tomas Heydl och Göran Garmer. foto: john nordh

Efter övningen är det tillbaka till hamnen som gäller.

Efter övningen är det tillbaka till hamnen som gäller. foto: john nordh

Från vänster: Christer Sjödoff, Ulf Ahrnstein, Patrik Jönsson, Lasse Larsson, Tomas Heydl och Göran Garmer.

Från vänster: Christer Sjödoff, Ulf Ahrnstein, Patrik Jönsson, Lasse Larsson, Tomas Heydl och Göran Garmer. foto: john nordh

Publicerad 08 January 2018 07:17

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag