Handikapprådet kritiskt: "Dialogen fungerar inte"

KÄVLINGE.

Trots löften om en bättre dialog, känner representanter från Handikapprådet sig fortfarande exkluderade i viktiga frågor. När en förändring av färdtjänsten var aktuell fick de inte veta några detaljer förrän beslutet redan var taget. – Det känns som att politikerna tar besluten över våra huvud, säger Simon Tiensuu, representant i rådet.

Av
John Nordh

För många personer med funktionsvariationer är färdtjänsten en central del av deras liv, enligt Simon Tiensuu som sitter med i Handikapprådet. Trots det fick varken han eller någon av rådets andra representanter för personer med funktionsvariationer inte veta något om planerna att förändra färdtjänsten. Därmed hade de ingen möjlighet att tycka till om saken.

– Dialogen fungerar inte alls. Man struntar i om vi får vara med och bestämma eller inte, säger Simon Tiensuu.

Förändringen som har införts är att det inte längre är möjligt att beställa färdtjänstresor i Kävlinge kommun nattetid. Den som vill resa mellan klockan 22 och 06 på en vardag måste istället beställa sin resa senast klockan 16 samma dag. Enligt Simon Tiensuu är det en inskränkning på friheten för de som är beroende av färdtjänst.

– Det är inte alltid man vet så tidigt om man kommer behöva färdtjänst, säger han.

Detta är inte första gången representanter från Handikapprådet är kritiska mot Kävlinge kommun. Så sent som i höstas skrev Lokaltidningen om deras kritik efter att ha blivit exkluderade i planeringsarbetet för utformningen av Unionstorget.

– Sedan dess har vi fått höra att det är enormt viktigt med kommunikation och att vi ska bli informerade, men trots det sa man inget till oss om planerna för färdtjänsten under höstens möten med Handikapprådet, säger Simon Tiensuu.

Carina Ingelsson (L), ordförande i Handikapprådet, bekräftar att representanterna aldrig fick någon detaljerad information om förändringen av färdtjänsten.

– Vi hade två möten under hösten och vid båda tillfällen bjöd vi in tjänstemannen som hanterade saken för att få en mer utförlig förklaring av förändringen. Men av olika anledningar kunde den personen inte närvara.

Kunde inte ni politiker i rådet ha informerat representanterna?

– Jo det bör vi ha gjort. Tyvärr föll det mellan stolarna.

Simon Tiensuu.

Simon Tiensuu. arkivfoto: john nordh

Publicerad 16 January 2018 06:24

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag