Förslag: Skapa en naturlig mötesplats på Maskrosvallen

BARSEBÄCK.

För de som inte har småbarn eller äger en hund finns det få möjligheter att aktivera sig utomhus i Barsebäcks by. Det hävdar byalaget som vill bygga en aktivitets- och motionsplats för alla åldrar på den så kallade Maskrosvallen.– Det skulle bli en naturlig samlingspunkt, säger Åsa Fondin, ordförande i Barsebäcks byalag.

Av
John Nordh

På Maskrosvallen finns idag två fotbollsmål som används flitigt. Den stora ytan bjuder också in till brännbollsspelande under våren och sommaren. Men marken är ojämn och de som springer på gräset riskerar att skada sig.

– Under sommaren klipper kommunen gräset regelbundet och det är vi jättetacksamma för. Nu vill vi att de ska hjälpa oss att jämna ut marken, säger Åsa Fondin.

Utjämningen av gräsytan är bara en punkt på en lista med förslag som byalaget har skickat till kommunen i form av ett e-förslag. På listan finns också två stycken boulebanor, en beachvolleyboll/beachhandboll-plan, utegym, pingisbord i betong, bord och bänkar, tennisplan och en pulkabacke för barnen.

– Det finns inte någon naturlig mötesplats utomhus i Barsebäcks by idag om man inte har småbarn och kan gå till någon av lekplatserna, eller om man har en hund. Vår tanke är att aktivitets- och motionsplatsen ska passa alla åldrar, säger Åsa Fondin.

– Man ska ju inte behöva köra sina barn till Löddeköpinge bara för att de ska kunna åka pulka. Då har väl den lilla snön som kommer redan smält när man kommer dit, skämtar hon.

Det är många saker på er lista. Finns det något som ni tycker är extra viktigt att prioritera ifall ni inte skulle få igenom hela förslaget?

– Vi föreslår hela paketet och sen får vi se vad det blir. Allting behöver ju inte komma samtidigt, man skulle kunna utveckla området bit för bit. Byalaget har redan ett bra samarbete med kommunen och vi samarbetar gärna även i denna fråga.

Det tog bara några dagar för e-förslaget att nå 100 underskrifter. Därmed ska det behandlas av ansvarig nämnd. I detta fall är det bildningsnämnden som först kommer få förslaget på sitt bord. Camilla Mårtensen (L), ordförande i nämnden, ställer sig positiv till spontana mötesplatser.

– Vi behöver ha tillgång till platser att röra oss och motionera på för hälsans skull och på sikt tror jag att andelen spontana mötesplatser kommer att öka i kommunen. Det är inte så att det inte finns platser att samlas vid ute i byarna, istället handlar det om att utveckla de platser som finns, säger hon och fortsätter:

– Men varje förslag måste vägas mot ekonomin och först i tur står nu spontanidrottsplatsen i Hofterup eftersom det redan finns ett politiskt beslut om att den ska byggas.

Publicerad 01 February 2018 11:50

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag