Männen dominerar som vinnare av Årets företagare

33 manliga vinnare, åtta kvinnliga

KÄVLINGE.

Sedan 1990 har endast åtta kvinnor i kommunen tilldelats utmärkelsen Årets företagare och bara två gånger har en kvinnlig entreprenör stått som ensam vinnare på prispallen. För de manliga företagarna ser det annorlunda ut. Hela 33 män har tagit hem titeln.

Av
John Nordh

Årets företagare i Kävlinge kommun har delats ut sedan 1990 i samarbete med Företagarna och Kävlinge kommun som ett led i kommunens vision att förbättra förutsättningarna för att driva och starta företag. Syftet är att lyfta fram företag som drivs utifrån ett hållbart ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv.

Varje år får allmänheten nominera företag de önskar skulle föräras titeln. Därefter röstar en nomineringsgrupp fram tre finalister innan en domarkommitté tar det slutgiltiga beslutet. Vinnaren tillkännages sedan under festliga former på den årliga Årets företagare-galan på Barsebäck resort i januari.

En snabb titt på listan över vinnarna under de 28 åren som Årets företagare har delats ut, räcker för att se att Kävlinges manliga företagare är överrepresenterade. Av totalt 41 vinnare är hela 33 stycken män och bara åtta stycken kvinnor. Dessutom är det endast två stycken kvinnliga företagare som ensam har stått på prispallen under åren. De sex övriga kvinnorna har delat på titeln tillsammans med manliga kollegor.

– I domarkommittén sitter fyra kvinnor och två män och jag tror inte de bryr sig om vilket kön vinnaren av Årets företagare har. Det är andra saker som avgör, säger Mats Rosén, näringslivschef i Kävlinge kommun.

Enligt honom finns det några olika förklaringar till den ojämna fördelningen. En är att endast cirka en fjärdedel av företagarna i kommunen är kvinnor.

– Det har dock börjat öka, speciellt bland nyföretagarna, säger han.

Att fler män än kvinnor startar företag tror Mats Rosén beror på att det är svårare för en kvinna att kombinera entreprenörskapet med familjelivet.

– En småföretagare är ofta identifierad med företaget som person och det är därför inte lätt att plocka in en ersättare. Därför kan det bli svårt att ta ledigt när man ska ha barn till exempel, säger han.

Kävlinge kommun arbetar aktivt för att göra näringslivet mer jämställt i kommunen, enligt Mats Rosén.

– Bland annat stöttar vi Höjdarna (nätverket för företagsamma kvinnor reds.anm.) ekonomiskt och ser till att de är med i nomineringsgruppen för Årets företagare.

Tror du att ni någonsin kommer nå en 50/50-fördelning?

– Ja, det tror jag faktiskt. Handeln är stark i kommunen och där arbetar många kvinnor. När fler omsorgsföretag kommer in på marknaden kommer andelen kvinnor att öka ännu mer eftersom det arbetar många kvinnor inom den sektorn. Om man dessutom tittar på våra sommarlovsentreprenörer så ser det helt annorlunda ut, där det helt jämställt.

Mats Rosén, näringslivschef, tror att företagandet kommunen har möjlighet att bli helt jämlikt i framtiden.

Mats Rosén, näringslivschef, tror att företagandet kommunen har möjlighet att bli helt jämlikt i framtiden. foto/press: Kävlinge kommun

Publicerad 07 February 2018 11:18