Jens och Ann lär ut självförsvar – barnen på Rinnebäcksskolan först ut

KÄVLINGE.

– Det bästa självförsvaret är bra löparskor så att du kan springa iväg snabbt.Barnen skrattar när instruktören Jens Högsander lägger benen på ryggen. Under två veckor har han och sambon Ann Andersson lärt samtliga barn på Rinnebäcksskolan kampsport ur ett självförsvars- och ett idrottsperspektiv.

Av
John Nordh

Kursen, som är en del av skolans Rörelseveckor som syftar till att få eleverna att inse vinsten med att röra sig och vara aktiv, innehåller mer än att bara visa hur man snabbt springer iväg från en hotfull situation.

Jens Högsander och Ann Andersson har båda många års erfarenhet från kampsportens värld och vet många sätt hur man bäst försvarar sig. Flera av knepen delar de med sig av till eleverna.

– Om någon försöker göra något mot dig kan du höja rösten och skrika. Det är mer avskräckande än om man pratar så här, säger han till eleverna och gör sin röst mjuk och tyst och de skrattar igen.

Lektionerna innehåller också många praktiska moment. Ett är att fösa bort någon med hjälp av en spark. Trots att det är vuxna som står bakom sparkkudden, lyckas barnen fösa dem flera meter bakåt.

Efter 40 minuters träning svettas eleverna.

Att träna kampsport och självförsvar är kul, verkar de flesta tycka. Men det är också viktigt att veta hur man agerar om det skulle krävas att man försvara sig.

– Det är bra att veta hur man ska göra om någon försöker kidnappa en, säger Mysk Rashid, nio år.

Med kampsport skapar man rakryggade och trygga människor, enligt Jens Högsander som har märkt av ett ökande intresse för att lära sig självförsvar.

– Samhället blir hårdare och man vill lära sig att försvara sig ifall det skulle krävas, säger han och fortsätter:

– Men samtidigt som kampsport är bra fitness så jobbar man också mycket på det själsliga planet. Jag har tagit emot många tuffa ungdomar på mina kurser som har kommit och trott att de ska lära sig slåss men som sedan mer och mer har lärt sig att bli respekterande människor.

På sportlovet vecka 8 arrangerar Jens Högsander och Ann Andersson grundläggande självförsvarskurser på Energicenter i Kävlinge.

Onsdagen den 21 februari är det endast för tjejer. Mellan klockan 17.30 till 19 riktar sig kursen till dem som är mellan 12 och 15 år och mellan klockan 19.30 till 21 är det 15 år och uppåt som gäller.

På torsdagen den 22 februari riktar sig kursen till alla från 14 år och uppåt. Då är det klockan 19.30 till 21 som gäller. Samtliga tillfällen är gratis.

Det kan också bli aktuellt med fler kurser på skolor och även i föreningar om det finns ett intresse. Förutom Rinnebäcksskolan ska Jens Högsander och Ann Andersson också hålla en kurs på LL dance studio.

– Vi ser det som en god insats att göra människor tryggare genom att lära dem självförsvar, säger Jens Högsander.

Även självförsvar kräver uppvärmning. Jens Högsander ser till att eleverna får upp pulsen.

Även självförsvar kräver uppvärmning. Jens Högsander ser till att eleverna får upp pulsen. foto: john nordh

Mysk Rashid och Elias Jahromi tycker kampsport och självförsvar är både kul och viktigt att kunna.

Mysk Rashid och Elias Jahromi tycker kampsport och självförsvar är både kul och viktigt att kunna. foto: john nordh

Publicerad 08 February 2018 06:14

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag