Lagandan leder till SM i Löddeköpinge

LÖDDEKÖPINGE.

Göteborg, Malmö, Örebro. SM i fridykning har arrangerats på betydligt större orter än Löddeköpinge. Men nu är det dags, i mars kommer stora delar av Sverigeeliten till Tolvåkerbadet.

Av
John Nordh

Det är Active Divers i Löddeköpinge, en förening med 44 medlemmar, som har fått äran att arrangera SM tillsammans med Svenska sportdykarförbundet. Enligt Mats Mårtensson, ordförande i Active Divers, är det klubbens stora sammanhållning och starka laganda som var en bidragande orsak till att Svenska sportdykarförbundet fick upp ögonen för föreningen som en potentiell SM-arrangör.

– Fridykning är till stor del en individbaserad sport. Men vi i Active Divers har alltid arbetat som ett lag och hjälpt varandra. På den första SM-tävlingen vi deltog i år 2014 hade vi alla likadana t-shirts på oss. Det har vi fortsatt med sedan dess, säger han och beskriver känslan när han fick frågan av förbundet.

– Jag blev helt överrumplad. Det är stort.

För den lilla föreningen innebär det mycket jobb trots att medlemmarna får hjälp från andra föreningar i Skåne och stöd av Kävlinge kommun. Bland annat har man säkrat ett dussin säkerhetsdykare och ett domarteam från Danmark.

Dessutom arbetar man med hur badet ska delas in i olika zoner under de tre dagarna SM pågår och var publiken ska stå. Active Divers förväntar sig att en hel del folk ska dyka upp för att titta på tävlingarna.

– Sporten har fått ett uppsving på senare tid och har bland annat visats i tv, säger Mats Mårtensson och fortsätter:

– Det är mycket jobb att arrangera SM men det är också kul. Vi har engagerat en massa frivilliga. Bland annat har föräldrar och även våra egna släktingar fått rycka in. Sammanlagt är vi ett trettiotal personer som arbetar med detta.

Det kommer att tävlas i tre grenar; statisk apnea där atleterna ligger stilla i vattnet och håller andan så länge som möjligt, samt två grenar där de tävlande simmar så långt som möjligt under vattnet med och utan fenor. Flera medlemmar från Active Divers ska tävla.

Förutom ordföranden själv ska också Edvin Mårtensson, till vardags instruktör i föreningen, delta. I det statiska momentet ligger hans rekord att hålla andan på 4 minuter och 35 sekunder. För de flesta kan det verka som en hiskligt lång tid under vatten.

Vad tänker du på där nere under ytan?

– Jag brukar faktiskt sjunga "Fattig bonddräng" från Emil i Lönneberga i mitt huvud. Det hjälper mig.

"Jag brukar faktiskt sjunga Fattig bonddräng från Emil i Lönneberga i mitt huvud"

Trots att både Edvin och Mats har tävlat i flera SM-tävlingar förut, är det inte utan nervositet som de ställer upp i år.

– Lite extra pirrigt är det ju eftersom det är vår hemmaarena och man vill ju göra bra ifrån sig, säger Mats Mårtensson.

Stora delar av Sverigeeliten kommer att tävla och det kan även komma fridykare från andra länder.

– Man får lov att ställa upp i SM även om man inte kommer från Sverige, men man får dock inte titulera sig Sverigemästare då, säger Mats Mårtensson och berättar att det finns chans att nya SM-rekord skrivs in i historien på Tolvåkersbadet.

– Det är inte omöjligt. Störst chans tror jag i så fall är att vi får se dem i grenen då de tävlande simmar under vatten utan fenor, säger han.

SM i fridykning pågår mellan den 16 till 18 mars på Tolvåkerbadet. Mer information finns på Active Divers hemsida: activedivers.se.

Så här kan det se ut på en tävling. Bilden är från SM 2014. Närmast i bild syns Edvin Mårtensson och längst bort simmar Mats Mårtensson.

Så här kan det se ut på en tävling. Bilden är från SM 2014. Närmast i bild syns Edvin Mårtensson och längst bort simmar Mats Mårtensson. foto/press: Stefan Beskow

Publicerad 14 February 2018 08:16

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag