De bygger broar med hjälp av musik

Samlar in instrument till förmån för barn i Tanzania

LÖDDEKÖPINGE.

Musiken är ett universalt språk och genom den kan man föra människor från olika kontinenter närmare varandra. Det tror Löddebygdens församling och Jimson Sanga från Tanzania som under 2018 driver ett projekt tillsammans som syftar till att samla in instrument till barn och unga i landet.

Av
John Nordh

Idén föddes redan 1997 när Jimson Sanga var elev till församlingens kyrkomusiker Torleif Forslund då han tjänstgjorde på Ruhija Evangelical Academy i Bukoba i Tanzania. De började diskutera hur de båda kontinenterna Afrika och Europa kunde föras samman och kom snart överens om att musiken är den bästa länken.

Sedan dess har medlemmar från Löddebygdens församling varit i Tanzania flera gånger för att utöka samarbetet mellan universitetet och stiftet i staden Iringa. Fram till den 14 mars är dessutom Jimson Sanga på besök i Löddeköpinge. Fokus för besöket är bland annat hur de gemensamma arbetet med mänskliga rättigheter kan drivas. De diskuterar också vidare hur deras projekt "Instruments for Tanzania" ska fortsätta.

Tanken är att samla in instrument som sedan, i september, ska skickas ner i en container tillsammans med kläder som tillverkas på församlingens stickkafé.

– Vi vill fylla containern så mycket det går, säger André Nyberg, församlingspedagog i Löddebygdens församling.

Han tror inte att det kommer att bli något problem. Många har instrument hemma som inte används eller som kanske behöver repareras. Församlingen tar tacksamt emot allt.

– Tittar man på Blocket så finns det många annonser ute om piano som är gratis om man kommer och hämtar dem, säger André Nyberg.

"Genom musik uppmanas man att samarbeta i grupp och då lär man sig av varandra och får nya vänner"

Alla som vill, både privatpersoner och företag, kan bidra. Församlingen har en del krokar ute och har redan fått in några instrument. När containern anländer till Tanzania kommer Jimson Sanga vara där och ta emot den tillsammans med medlemmar från Löddebygdens församling. När väl instrumenten är på plats i Iringa finns det många planer för hur projektet kan utvecklas.

– Får vi med en elektrisk kyrkorgel så är en idé att vi skulle kunna lära ut hur man spelar på den. Sedan kan församlingen i Iringa fortsätta utbildningen själva, säger Torleif Forslund.

Jimson Sanga är spänd på att se hur afrikanska toner kommer att låta på europeiska instrument.

– Det kommer bli en hybrid mellan olika musikstilar, säger han.

Enligt honom ger musiken barn och ungdomar en bättre möjlighet till utveckling och utbildning.

– Genom musik uppmanas man att samarbeta i grupp och då lär man sig av varandra och får nya vänner, säger Jimson Sanga.

Den som vill bidra till instrumentinsamlingen kan kontakta Löddebygdens församling.

Publicerad 07 March 2018 12:59

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag