Valet mer tillgängligt – Kävlinge först ut

KÄVLINGE.

Ju fler som röstar desto bättre blir ett val. Det anser Kävlinge kommun som nu, som första kommun i Skåne, har gått med i ett projekt som syftar till att göra årets val mer tillgängligt.

Av
John Nordh

Långt ifrån alla har nämligen möjlighet att rösta. Bland annat röstar till exempel många personer med intellektuell funktionsnedsättning inte när det är val.

I ett försök att få fler att rösta i höstens val har Kävlinge kommun gått med i projektet "Mitt val" som drivs av Studieförbundet Vuxenskolan såväl nationellt som lokalt. Syftet är att ge enkel och begriplig information om hur det går till att rösta och hur demokratin fungerar till personer som behöver det. Arbetet sker bland annat genom studiecirklar och diskussioner med lokala politiker.

– Man träffas sju gånger och pratar om kommuner, landsting och riksdag och om vem som får rösta. Man går också praktiskt igenom hur det går till att rösta och hur det fungerar med valsedlarna, säger Emma Nordengren, verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan Lundabygden.

Fokus ligger på personer med intellektuell funktionsnedsättning.

– Enligt en valundersökning från 1998 väljer mellan sex till åtta personer av tio med intellektuell funktionsnedsättning att inte rösta. De här personerna är ofta beroende av insatser från samhället, beroende av besluten som tas och då borde man vara med och bestämma, säger Emma Nordengren.

I Kävlinge kommer även en del av arbetet vara riktat mot nyanlända medborgare. Än så länge är Kävlinge den enda kommunen i Skåne som har valt att gå med i "Mitt val". Kostnaden för att vara med är 10 000 kronor.

– Det är en förhållandevis låg kostnad som kan resultera i att fler röstar. Vi tycker det är värt jättemycket. Desto fler som röstar desto bättre blir valen, säger Christian Lindblom (M), ordförande i valnämnden och berättar att nämnden var enig i beslutet.

Emma Nordengren hoppas att fler kommuner ska gå med i projektet.

– Ju fler som går med i våra studiecirklar, desto fler kommer gå och rösta i höstens val, säger hon.

Publicerad 13 March 2018 15:07

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag