Muskler och gemenskap på styrketräning för 90-plussare

KÄVLINGE.

Det är aldrig för sent att träna upp sin muskelstyrka och balans. Därför arrangerar kommunens sjukgymnaster cirkelträning för 90-plussare tillsammans med Kävlinge vårdcentral under hela 2018.

Av
John Nordh

Projektet har varit igång i snart två månader och hittills har fem seniorer valt att delta. En gång i veckan, på tisdagar mellan klockan 13.30 och 14.30, träffas de på Kävlinge vårdcentral för att träna ihop under ledning av Kävlinge kommuns sjukgymnaster Camilla Jönsson-Steen och Maria Andersson och Tove Bournonville, fysioterapeut på vårdcentralen.

Inspirationen kommer från Nacka kommun som har drivit ett liknande projekt i flera år.

– Vi sjukgymnaster föreslog att vi skulle satsa på detta. Förutom att träna upp muskelstyrkan är balansträningen en viktig del för att arbeta fallförebyggande. Äldre går inte så ofta på gym och detta är en möjlighet för dem att träna, säger Camilla Jönsson-Steen.

Projektet bedrivs som cirkelträning med sex till sju stationer. Syftet är att ge en allsidig träning. Varje tillfälle avslutas med fika.

– Det sociala är också en viktig bit. Det är aldrig för sent att träna upp sin muskelstyrka och balans och det är aldrig heller för sent att träffa nya vänner, säger Camilla Jönsson-Steen.

På plats under Lokaltidningens besök är 90-plussarna Marianne Ekelund, Carla Esbjörnsson, Maj-Britt Ronnebrant, Erik Pålsson och Walter Olsson. De är glada över att delta i träningen.

– Absolut, det är mycket trevligt och träningen är mycket bra. Den är precis lagom för mig, säger Erik Pålsson och Maj-Britt Ronnebrant nickar och håller med.

– Ibland har jag träningsvärk efteråt, säger hon och berättar att träningstillfällena också är ett bra sätt att få komma ut och träffa andra.

– Gemenskapen är stor.

Hon har tidigare gått på balansträningen som Kävlinge kommun arrangerar för personer som är 65 år och äldre. Maj-Britt berättar att den kursen har inspirerat henne till att ibland träna hemma.

– Ja det har jag gjort och jag försöker få fler att börja träna. Det är väldigt härligt och positivt.

Det finns ytterligare fem platser lediga för de 90-plussare som på tisdagarna vill komma i form på Kävlinge vårdcentral. Innan man kan få klartecken att delta måste man vara listad på vårdcentralen och man måste också genomgå några tester för att se om träningen är lämplig.

Den som är intresserad kan kontakta Kävlinge kommun eller Kävlinge vårdcentral. Balansträningen som kommunen driver fortsätter som förut. Är man intresserad av den kontaktar man Kävlinge kommun.

Publicerad 14 March 2018 10:11

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag