Cirka en tredjedel av invånarna i Kävlinge saknar fortfarande tillgång till fiberbredband.

Cirka en tredjedel av invånarna i Kävlinge saknar fortfarande tillgång till fiberbredband. foto: mostphotos

En tredjedel av kommunborna fortfarande utan fiber

KÄVLINGE.

Trots att fibernätet byggs ut kontinuerligt, saknar fortfarande cirka 33 procent av invånarna i Kävlinge kommun tillgång till bredband via fiber. När välfärden digitaliseras allt mer riskerar de att hamna i ett digitalt utanförskap.

Av
John Nordh

Under 2017 fick 67 procent av hushållen i Kävlinge kommun tillgång till snabbt bredband, en ökning med 3 procentenheter jämfört med 2016.

Det visar ny statistik från Post- och telestyrelsen som har sammanställts av Svenska stadsnätsföreningen. 67 procent är fem procentenheter lägre än riksgenomsnittet som ligger på 72 procent.

Därmed hamnar Kävlinge kommun på plats 106 av 290 i den bredbandsranking som Svenska stadsnätsföreningen har gjort.

Enligt föreningen riskerar alla som saknar tillgång till snabbt bredband via fiber att hamna i ett digitalt utanförskap när välfärden digitaliseras. Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen, menar att det därför är viktigare än någonsin att nå de nationella bredbandsmålen som säger att 95 procent av alla hushåll och företag i landet, redan år 2020, ska ha tillgång till bredband om minst 100 Mbit/s.

Pia Almström (M), kommunalråd i Kävlinge, håller med.

– Många av de tjänster vi utför, inte minst inom äldrevården, kommer att kräva fiber på sikt. Vårt mål är att nå 100 procent och jag vet att vi lägger fokus på att nå dit. Samtidigt finns det en marknad som sköter det här och när det är långt mellan husen på landsbygden så blir det dyrare, säger hon.

Publicerad 05 April 2018 09:05