På sikt ska samtliga KKb:s adresser få tillgång till fiber.

På sikt ska samtliga KKb:s adresser få tillgång till fiber. foto: john nordh

KKB siktar på smarta hem

KÄVLINGE.

Ett projekt som på sikt innebär att alla KKB:s lägenheter ska få tillgång till fiber ligger i startgroparna. – Detta ger oss möjligheten att erbjuda våra hyresgäster smarta hem, säger vd Mats Åsemo.

Av
John Nordh

Av KKB:s drygt 2 600 lägenheter saknar 895 stycken bredband via fiber. Istället är de hyresgästerna hänvisade till ADSL eller XDSL (en teknik för att överföra stora mängder data över telefonledningar av koppar).

Projektet som KKB räknar med ska kunna påbörjas under året innebär att samtliga lägenheter på sikt ska anslutas till en portal vid namn Öppen Fiber.

Det kommer att ge hyresgästerna möjligheter att själva bestämma vilken leverantör de vill ansluta sig till.

– Idag har en specifik fastighet en leverantör. Problemet med den lösningen är att abonnemanget kanske inte passar alla. Genom Öppen Fiber kan hyresgästerna välja mellan flera olika leverantörer för bredband, telefoni och tv-tjänster, säger Mats Åsemo vd för KKB fastigheter.

Företaget siktar på att nätet ska vara fullt utbyggt år 2025, men målet är att det ska kunna gå snabbare än så.

– Fördelen är att alla lägenheter får en gratis internetuppkoppling. Den kommer inte vara så snabb men kommer räcka för att till exempel betala räkningar och kolla sin mejl. Sen beroende på vilka behov man har kommer man kunna välja olika typer av tjänster, säger Mats Åsemo.

Detta ger bland annat KKB möjligheten att erbjuda sina hyresgäster smarta hem-lösningar, berättar han.

– Om man till exempel vill styra kylen eller tända och släcka lampor med mobiltelefonen så kommer det att gå.

Enligt KKB:s siffror från den första januari i år saknar 148 lägenheter i Kävlinge tätort bredband via fiber. I Furulund handlar det om 48 stycken och i Löddeköpinge/Hofterup är 699 lägenheter utan.

Publicerad 05 April 2018 09:54