Inspiration hela veckan lång

KÄVLINGE.

Instrumentvisningar, föreläsningar, trollerishow och konserter så klart. Nästa vecka är det dags för Kulturskolans årliga inspirationsvecka. – I år är programmet bredare än någonsin, säger rektorn Gertrud Afzelius.

Av
John Nordh

På måndag blir det konserter på Kävlinge Kulturscen på Korsbackaskolan under ledning av dirigenten Kristofer Wåhlander. Musiker från Lundalands filharmoniska orkester och musikpedagoger på Kulturskolan i Kävlinge kommer tillsammans att spela för samtliga andraklassare i kommunen. Eleverna har blivit förberedda för den klassiska musiken genom att Olle Steimer, känd för att ha byggt upp Malmö Symfoniorkesters Nallekonserter, har besökt klasserna och berättat om musiken och visat olika instrument.

– Det kan vara främmande för många barn att lyssna på klassisk musik. Nu kommer de ha fått bekanta sig med både musiken och instrumenten innan konserterna, säger Gertrud Afzelius, rektor på Kulturskolan.

Inspirationsveckan fortsätter sedan ända till söndagen den 22 april. Det är ett fullspäckat schema som innehåller allt från instrumentvisningar, föreläsningar och ett studiebesök bakom kulisserna på Malmö opera.

Det mesta riktar sig till kommunens barn och unga.

– I vår ordinarie verksamhet når vi de barn vars föräldrar har ett intresse av konst och musik och tycker det är viktigt. Genom inspirationsveckan vill vi nå ut till fler och förhoppningsvis skapa ett större intresse, säger Gertrud Afzelius och fortsätter:

– Vi vill också inspirera våra egna elever att prova något nytt. Att lära sig ett instrument innebär mycket tragglande ibland och då kan det vara kul att få lite omväxling, det samma gäller våra pedagoger.

Detta är tredje året som Kulturskolan arrangerar inspirationsveckan, men aldrig förr har programmet varit så brett.

– Jag hoppas så klart att detta ska bli en tradition men det är det inte jag som bestämmer eftersom jag går i pension i juni. Nu ska vi först fokusera på att göra denna vecka så bra som möjligt, säger Gertrud Afzelius.

Några programpunkter är öppna för allmänheten. Bland annat håller Kristofer Wåhlander en föreläsning i Smörjgropen på Kulturskolan lördagen den 21 april klockan 14.30. Dagen efter, söndagen den 22:e, bjuds det på trollerishow med musik klockan 13 på Kävlinge Kulturscen.

För några av aktiviteterna krävs det att man anmäler sig. Mer information finns i programbladet för inspirationsveckan som går att hitta i digital form på Kävlinge kommuns hemsida.

Publicerad 09 April 2018 10:29