Delar av nya torget har byggts om

Kritiken från Handikappsrådet har gett reslutat

KÄVLINGE.

Kritiken från Handikapprådet har gett resultat. Nu har delar av Unionstorget byggts om för att göra det mer tillgänglighetsanpassat. Prislappen: 50 000 kronor.

Av
John Nordh

Det var efter att representanter från Handikapprådet provgick på Unionstorget tillsammans med Lokaltidningens utsände i höstas som de kunde konstatera att mycket kunde förbättras för att underlätta för en synskadad person. Representanterna var också kritiska till att rådet blev exkluderade från diskussionerna om hur torget skulle utformas.

Lokaltidningen har sedan dess berättat att flera förändringar är inplanerade. Bland annat ska fontänens vattenstrålar vara igång hela tiden så att en synskadad person kan höra det och inte riskera att bli blöt när strålarna helt plötsligt sätter igång, så som det har sett ut fram tills nu. När fontänen sätts på efter vårmarknaden den 5 maj ska det vara åtgärdat, enligt Annette Bengtsson, trafikingenjör på Kävlinge kommun.

"Det är en mindre justering"

Enligt Handikappsrådet fanns det risk att snubbla på trappstegen utanför banken och utanför Kävlinge lärcentrum. Nu har problemet åtgärdats.

– Det är en mindre justering. Trappan finns kvar men den löper inte lika långt som innan utan delar av den har istället planats ut för att göra det möjligt att gå bredvid, säger Annette Bengtsson.

Prislappen för arbetet landade på cirka 50 000 kronor.

Handikapprådet har även varit kritiska mot de ledstråk (taktila plattor i marken i form av sträck och prickar som ska vägleda den synskadade reds. anm) som finns på torget eftersom man anser att de är konstigt utformade. Där blir det dock ingen ändring.

– Det krävs att man gräver upp delar av torget och det innebär stora kostnader, sade Johan Ericsson (M), tekniska nämndens ordförande, till Lokaltidningen i januari.

Unionstorget invigdes i maj förra året efter en åtta månader lång renovering till en kostnad av 6,4 miljoner kronor.

Publicerad 12 April 2018 11:51

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag