M vill förenkla bygglovsprocessen: "Så att till och med Pia kan klara av det"

Av
John Nordh

KÄVLINGE. Nyligen blev Kävlinges kommunalråd Pia Almström (M) anmäld för svartbygge. Detta efter att ha byggt en carport och ett förråd utan startbesked från kommunen.

Toppolitikern hade sedan tidigare ett bygglov för tillbyggnaden. Men innan spaden kan sättas i marken krävs ett startbesked. För att få det måste den sökande skicka in en kontrollplan för de tekniska delarna av byggnationen. Nu riskerar toppolitikern att få betala en byggnadssanktionsavgift.

I samband med detta vill nu Moderaterna i Kävlinge förenkla bygglovsprocessen. På sin Facebooksida driver partiet med kommunalrådet och skriver: "Vi vill förenkla bygglovsprocessen så att till och med Pia kan klara av det!".

Enligt partiet bygger en majoritet av ärenden som berör olovligt byggande på misstag och missförstånd från medborgarna, så som i Pia Almströms fall. "Vårt mål är att göra processen så snabb, smidig och tydlig som det bara går", skriver Moderaterna i inlägget på Facebook.

Enligt Thomas Lövskog (M), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, har processen med att förenkla bygglovsprocessen pågått länge.

"Jag har sedan dag ett gjort vad jag kan inom ramen för plan- och bygglagen att förenkla så mycket som möjligt", skriver han i ett mejl till Lokaltidningen och berättar att partiet vill fortsätta på den inslagna vägen.

"Bland annat inför vi strax e-tjänster så att du kan söka bygglov när du vill. Vi har också funderingar kring telefontider, kvällsöppet och att på plats kunna ge mindre bygglov."

På torsdag, den 19 april, ska politikerna i miljö- och byggnadsnämnden ta beslut i Pia Almströms ärende.

Publicerad 16 April 2018 11:16

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag