Otrygga platser kartläggs i ny digital trygghetsvandring

KÄVLINGE.

Kävlinge är en trygg kommun enligt säkerhetschefen Björn Andersson. Men det finns alltid saker att förbättra, menar han. Fram till den 9 maj kan kommuninvånare och besökare peka ut platser där de känner sig otrygga.

Av
John Nordh

Det görs på en digital karta via kommunens webbplats. Deltagarna uppmanas också kort beskriva varför de tycker att platserna de pekar ut är otrygga. Förra gången Kävlinge kommun genomförde en så kallad digital trygghetsvandring var 2016. Den resulterade i att flera utpekade platser åtgärdades. Bland annat röjdes buskage bort i området runt tunneln vid Nordanväg i Kävlinge.

Nu vill alltså Kävlinge kommun, med hjälp av invånarna, hitta nya platser som upplevs som otrygga.

– Det finns alltid något att förbättra och det kommer alltid finnas platser där man känner sig mindre trygg. Kan vi göra något för att ta bort oron så vill vi göra det, säger Björn Andersson.

Det behöver inte endast handla om oron för att bli utsatt för ett brott, betonar han.

– Det kan också till exempel handla om oron över en trafiksituation.

Under vårmarknaden i Kävlinge centrum lördagen den 5 maj, finns det också möjlighet att lämna in sina synpunkter direkt till kommunens tjänstemän.

"I allra högsta grad en demokratifråga"

– Vi kommer ha en dator på plats som man kan använda och man kan också lämna in en fysisk lapp, säger Björn Andersson.

Efter den 9 maj ska de utpekade platserna sammanställas och besökas av representanter för Rådet för trygghet och hälsa (RTH), där bland annat kommunen, polisen och räddningstjänsten ingår. Vad det sedan kan bli för åtgärder är för tidigt att säga enligt Björn Andersson.

Han uppmanar kommuninvånarna att vara delaktiga i den digitala trygghetsvandringen.

– Det här är ett sätt för dem att vara delaktiga i att skapa vårt trygga samhälle, det är i allra högsta grad en demokratifråga.

Publicerad 17 April 2018 08:19

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag