Polisen sätter sig på cykelsadeln

KÄVLINGE.

Nyligen genomgick fem områdespoliser i Lokalpolisområde Kävlinge en cykelutbildning. Inom kort hoppas man kunna börja använda speciella poliscyklar som arbetsredskap i Kävlinge, Lomma, Staffanstorp och Burlöv.

Av
John Nordh

Enligt Johanna Raudasoja, tillförordnad gruppchef för områdespolisen i Lokalpolisområdet Kävlinge (där även Lomma, Staffanstorp och Burlöv ingår) blir polisen mer synlig för invånarna på en cykel jämfört med om man åker runt i en bil.

– Då blir vi mer tillgängliga eftersom det blir lättare för invånarna att ta kontakt än om vi sitter i en bil. Dessutom kan vi röra oss på större ytor än om vi går till fots, säger hon och fortsätter:

– Vi kan också cykla i miljöer där det är svårt att köra med bil.

Nyligen genomgick fem områdespoliser från lokalpolisområdet en tre dagar lång cykelutbildning i Lund.

Bland annat fick de lära sig att hur de ska göra för att ingripa mot enskilda personer och folkmassor på cykeln, hur de stoppar andra cyklister och hur de använder sig av fordonet vid polisövervakning i stadsmiljö. Tanken är nu att poliscyklar ska börja användas i lokalpolisområdet för första gången.

– Vi har en områdespolis utbildad sedan tidigare och en till ska utbildas om några veckor. Då blir vi sju stycken utbildade i Lokalpolisområde Kävlinge som kommer kunna cykla vissa dagar och köra bil andra dagar när det krävs, säger Johanna Raudasoja.

Idag har man inga egna poliscyklar men hon hoppas att två stycken ska kunna köpas in.

Något beslut är ännu inte taget, men tills dess kan polisen låna cyklar från Lundapolisen vid speciella tillfällen.

– Vi kommer eventuellt kunna cykla med dem på Bonnamarknaden i Staffanstorp första helgen i maj, säger Johanna Raudasoja och fortsätter:

– Poliscyklar är speciellt utrustade och är vita, gula och blåa precis som våra bilar. Med dem syns vi på ett helt annat sätt. Bakom satsningen står just ett fokus på en ökad synlighet.

En cyklande polis ska kunna ta sig fram i all terräng.

En cyklande polis ska kunna ta sig fram i all terräng. foto: Polisen

Publicerad 17 April 2018 09:15