Hela byn sluter upp bakom branddrabbad familj

"Har nog aldrig känt mig så älskad"

DÖSJEBRO. Kassar med kläder står staplade på varandra och på Facebook fortsätter erbjudanden om hjälp att strömma in.

– Folk har varit helt fantastiska. Jag har nog aldrig känt mig så älskad, säger Katarina Hallberg, som i måndags förlorade allt när familjens villa brann ner till grunden.

Det var i måndags eftermiddag vid 17-tiden som brandvarnaren plötsligt satte i gång i familjen Hallbergs villa i Dösjebro. Katarina själv var inte hemma och hennes familj befann sig ute i trädgården.

– De såg att det kom rök från huset och rusade in. Min sambo fick tag på brandsläckaren och sprang upp på ovanvåningen, men han hittade ingenting, berättar Katarina.

Istället lyckades parets vuxna dotter lokalisera branden till villans matkällare, som vid det laget var fylld med svart rök.

Brandkår tillkallades, men trots att man först trodde att man skulle kunna rädda delar av huset, stod det snart klart att man var tvungen att låta hela fastigheten brinna ner.

– Det fanns inget att göra. Vi misstänker att det var ett elfel som orsakade branden. Alla huvudsäkringar fanns i matkällaren, medan mätaren satt på vinden. Förmodligen har det spridit sig via ledningarna, berättar Katarina.

Branden spred sig snabbt i väggarna och för familjen fanns inget annat att göra än att se på när deras tillhörigheter slukades av lågorna.

– Vi hann få ut våra hundar och en av katterna, men inget annat. Det mesta är saker som går att ersätta, med det som är ledsamt är alla minnen. Fotoalbum, datorn och saker som barn och barnbarn gjort när de var små.

Vad som hänt med den andra katten är oklart, men familjen misstänker att den antingen var ute när det började brinna eller att den tagit sig ut på egen hand.

Mitt i sorgen över det som gått förlorat finns dock en ljuspunkt för familjen Hallberg. Människorna i byn. Utan att tveka kom de till undsättning när familjen som mest behövde det.

– Det är helt otroligt. Vilka underbara människor. Redan när vi stod där och såg huset brinna upp kom folk och såg till att vi fick på oss kläder och att vi fick mat i magen. Sånt tänker man inte själv på när något sånt här händer. Man blir helt avtrubbad, säger Katarina.

Grannarna organiserade även en insamling för att få ihop det nödvändigaste till familjen.

– Det har varit fantastisk respons. Folk har skänkt kläder, skor, hygienartiklar, hundmat, ja allt familjen kan tänkas behöva, säger Annika Persson, som står bakom initiativet.

Familjen, som för närvarande är inhyst hos släkt och vänner i väntan på ny bostad, tackar så mycket för all hjälp.

– Vi är så tacksamma över allt vi fått. Tyvärr har vi inte möjlighet att ta emot mer då vi inte har någonstans att förvara det. Just nu bor vi hos min bror. Sedan får vi leta efter något att hyra medan vi bygger nytt. Men vi kommer bli kvar här. Jag vill aldrig flytta från Dösjebro. Vilken fantastik by, säger Katarina.

För den som vill bidra med ett ekonomiskt bidrag till familjen, har grannen Annika öppnat ett konto. Mer info hittar ni här.

Publicerad 19 April 2018 11:40

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag