Bra betyg på maten för äldre – men fler känner sig ensamma

KÄVLINGE.

Fler äldre som bor på särskilt boende i Kävlinge kommun känner sig ensamma och fler hemtjänsttagare upplever att de har sämre hälsa. Men maten till de äldre får bra betyg.

Av
John Nordh

Detta visar en ny rapport av Socialstyrelsen och Sveriges kommuner och landsting (SKL) vid namn "Öppna jämförelser: vård och omsorg om äldre 2017".

– Det här med ensamhet skär i hjärtat. Är det för att partnern har gått bort? Eller är det för att dagscentralerna inte har tillräckligt många aktiviteter? Vi skulle vilja ställa en massa följdfrågor. Nu ska vi undersöka detta och fundera på vad vi kan göra för förbättra det, säger Annsofie Thuresson (M), socialnämndens ordförande.

Dessutom upplever fler hemtjänsttagare att de har sämre hälsa jämfört med året innan, visar rapporten. Enligt Kävlinge kommun kan det bero på att väntetiden till särskilt boende gör att man bor hemma längre med hemtjänst.

Även väntetiden har blivit längre jämfört med år 2016.

– Väntetiden är vi väldigt medvetna om och beror på att fler har sökt än prognostiserat. Men nu kommer ett nytt boende öppna i juli och vi har även infört LOV (lag om valfrihetssystem) som gör att man kan välja var man vill bo. Det går att inte att bygga på ett år och det är beklagligt att det har tagit tid, säger Annsofie Thuresson.

I rapporten placerar sig Kävlinge kommun högt på listan över Sveriges kommuner inom många området. Inom särskilt boende rankas maten och måltidsmiljön som den sjätte bästa i hela landet, något som glädjer Annsofie Thuresson.

– Maten och måltiden är en av de bästa förebyggande verksamheterna vi kan ha. Äter man bra så hjälper det en att må bra och det ökar livskvalitén, säger hon.

Enligt Annsofie Thuresson är den höga placeringen ett resultat av flera satsningar på att förbättra maten och måltiden.

Bland annat har projektet Måltidsvän införts och restaurangerna på kommunens dagcentraler har utvecklats.

– Måltidsservice är fantastiska och kreativa och det är deras arbete som vi nu ser resultatet av, säger hon.

"Maten och måltiden är en av de bästa förebyggande verksamheterna vi kan ha"

Andra områden inom särskilt boende där Kävlinge kommun hamnar högt är "Kontakt med personal" och "Särskilt boende i sin helhet". Inom hemtjänsten har det bland annat skett förbättringar inom brukarnas omdömen om inflytande och tillräckligt med tid och antalet fallskador har blivit färre.

Annsofie Thuresson (M), socialnämndens ordförande, gläds över att maten får högt betyg men tycker att det sticker i hjärtat att fler känner sig ensamma.

Annsofie Thuresson (M), socialnämndens ordförande, gläds över att maten får högt betyg men tycker att det sticker i hjärtat att fler känner sig ensamma. foto: privat

Publicerad 25 April 2018 15:01

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag