André tog guld på yrkes-SM

KÄVLINGE.

Många ryggar nog tillbaka när de hör orden it, nätverk och systemadministration. Men inte André Pettersson. Nyligen belönades han med ett guld i yrkes-SM för sina kunskaper inom området.

Av
John Nordh

Yrkes-SM avgjordes i Uppsala mellan den 25 och 27 april. Nästan 400 av Sveriges mest yrkesskickligaste ungdomar visade upp sina färdigheter inom 59 olika yrken.

Av de 59 yrken som deltog var 40 av dem tävlingsyrken, och bland de nästan 400 deltagarna tävlade 250 av dem om pallplatser.

"Blev extremt glad"

En av ungdomarna som lyckades knipa ett guld var Kävlingebon André Pettersson som tävlade i "It, nätverk och systemadministration".

– När det blev klart att jag hade vunnit blev jag extremt glad. Det är en bekräftelse på att jag kan mycket inom it, säger han.

Intresset för datorer och it har han haft länge. Uppvuxen med en pappa som arbetar inom it, satt André ofta med sin far vid datorn och han följde också ofta med honom till jobbet.

– Jag har alltid varit intresserad av datorer och hur de fungerar. Jag fick min egen dator vid tio års ålder och då började jag lära mig programmering. I slutet av högstadiet började jag lära mig systemadministration och nu på gymnasiet lär jag mig om nätverk, säger André Pettersson och fortsätter:

– Jag tror att många kan uppfatta it som något svårt men jag tror att alla kan lära sig det. Men det krävs att man lägger ned mycket tid och läser om hur det fungerar.

I september väntar yrkes-EM i Budapest för André och silvermedaljören, en ungdom från Klockrike i Östergötland. Den som gör bäst ifrån sig där har sedan chans att åka till yrkes-VM i Ryssland 2019.

Publicerad 30 April 2018 15:39