Morgondisco piggar upp på skolan

LÖDDEKÖPINGE.

Den som motionerar och rör på sig blir piggare och får det lättare att lära sig i skolan. Det tror i alla fall elever och lärare på Björkenässkolan i Löddeköpinge. Där börjar varje skoldag med ett morgondisco.

Av
John Nordh

Klockan är tio i åtta på morgonen. Björkenässkolans basketplan börjar sakta fyllas av elever. Det vilar en sömnig stämning över skolgården och det är svårt att tro att det inom tio minuter ska arrangeras ett disco här. Men så kommer Disco Donna ut på planen, med rosa hår, solglasögon och silverfärgade skor. Musiken går igång och strömmar ut över skolgården ur en stor högtalare.

– Kom igen nu!, hojtar "Disco Donna" och sätter igång med en inövad koreografi. Det femtiotalet elever på basketplanen hänger med.

När discot är över fem minuter senare har stämningen förändrats, från sömnig till pigg. De flesta eleverna ler när de går mot klassrummen.

"Nu blir det disco varje morgon oavsett väder"

Bakom den rosa peruken, solglasögonen och de silverfärgade skorna finns Anette Åkesson, fritids- och resurspedagog på Björkenässkolan. Det är också hon som är initiativtagaren till morgondiscona.

Som före detta aerobicsinstruktör vet hon värdet av kontinuerlig motion och rörelse. Idén fick hon efter en föreläsning på skolan som handlade om just motion och om hur allt fler skolelever får så kallad paddnacke efter för mycket stillasittande framför datorn.

– Jag vill ge eleverna en bra start på dagen. Förhoppningsvis blir de lite piggare under resten av skoldagen efter att ha deltagit i discot på morgonen, säger Anette Åkesson.

Discona har nu pågått i några veckor och arrangeras varje vardag. De varar i fem minuter och deltagandet är frivilligt. Anette Åkesson är överraskad av den stora responsen från eleverna.

– Någon morgon när det regnade tänkte jag ställa in men då kom eleverna och undrade varför inte discot blev av. Så nu blir det disco varje morgon oavsett väder, säger hon och fortsätter:

– Det brukar vara mellan 20 och 40 elever som deltar. Ibland fler än så.

Fjärdeklassaren Emma Rietz och försteklassaren Gustav Karlsson är två av eleverna som deltar i discot under Lokaltidningens besök på skolan. De är båda överens, morgondiscona är mycket bra.

– Man blir glad av att röra på sig och så blir man piggare, säger Gustav och får medhåll av Emma Rietz som berättar att hon tycker att det blir lättare att lära sig saker i skolan om man är pigg.

Emma dansar på fritiden och har fått rycka in några gånger som ledare för discot när Disco Donna har varit upptagen med andra uppdrag.

– Det finns stora möjligheter att utveckla detta och till exempel låta eleverna arrangera dansen, säger Anette Åkesson.

Från vänster: Emma Rietz, Anette Åkesson och Gustav Karlsson.

Från vänster: Emma Rietz, Anette Åkesson och Gustav Karlsson. Foto: John Nordh

Anette Åkesson får varje morgon hjälp av Max Lundahl, elev på skolan, som spelar musik. Disco kräver en rejäl högtalare.

Anette Åkesson får varje morgon hjälp av Max Lundahl, elev på skolan, som spelar musik. Disco kräver en rejäl högtalare. Foto: John Nordh

Publicerad 08 May 2018 13:27