Snart dags för Å-simmet – 200 simmare i ån

HÖG/LÖDDEKÖPINGE.

Nästa helg, lördagen den 26 maj, är det dags för den fjärde upplagan av Å-simmet. Arrangören Magnus Nambord räknar med många deltagare.– Loppet har vuxit varje år, säger han.

Av
John Nordh

Starten går som vanligt från Pegasus trädgård i Hög och målgången är vid Lödde kanotklubb. Magnus Nambord från Openwater Swimclub, som arrangerar Å-simmet tillsammans med Johan Nyman, räknar med att 200 simmare ska ta sig den 3,3 kilometer långa sträckan.

– Vi har satt taket till 200 stycken. I mån av plats kan det vara möjligt att efteranmäla sig på plats, säger han.

Å-simmet har blivit ett populärt motionslopp och har vuxit för varje år. Enligt Magnus Nambord är det Skånes största vattenlopp just nu.

– Det är unikt eftersom vi simmar i en å. De flesta andra lopp går ofta ute i havet, säger han.

Varför har det blivit så populärt tror du?

– Dels är det blandningen mellan utmaningen och naturupplevelsen. Vi kallar det mer för ett äventyr än ett lopp. Man vet aldrig vad som väntar bakom nästa krök. Det är också det första vattenloppet för året och ett sätt för många att prova sina färdigheter.

Vid målgången arrangerar Openwater Swimclub grillning, kaffeservering och prisutdelning i samarbete med Lödde Kanotklubb. En dj kommer att spela musik. Evenemanget pågår mellan klockan 11 och 13.

– Vi hoppas att folk ska vilja stanna kvar även efter målgången, säger Magnus Nambord.

Starten går klockan 11 och de sista simmarna beräknas gå i mål strax efter klockan 12.

För de som vill följa simmarnas lopp i ån tipsar Magnus Nambord om några bra utsiktsplatser:

– Borgeby slott, Vikingatider, Bron över Lödde å eller vid kanotklubben.

MISSA INTE!

På lördag, den 19 maj, finns det möjlighet att prova på att simma i ån med erfarna instruktörer mellan klockan 9 och 11. Mer information finns på Openwater Swimclubs Facebooksida.

Publicerad 14 May 2018 11:21