Nya lavetter – ett riktigt kanonjobb

Citadellets kanoner på visit i Kävlinge

KÄVLINGE.

En gång i tiden användes de för att försvara Citadellet i Landskrona mot angripare. Numera står de gamla kanonerna uppradade vid Strandpaviljongen – på helt nya lavetter som Theodor Blomkvist, snickare i Kävlinge, har byggt.

Av
John Nordh

De gamla lavetterna (ställningar i trä som kanonerna sitter på reds.anm.) var uttjänta och hade drabbats av röta. Därför var de gamla tvungna att bytas ut till helt nya. Uppdraget att konstruera nya hamnade på snickaren Theodor Blomkvist som har sin verkstad i Kävlinge.

– Jag har gjort flera uppdrag åt Statens fastighetsverk (som ansvarar för driften av Citadellet och kanonerna reds.anm.) tidigare. Bland annat har jag restaurerat träbron till Malmöhus slott, säger han.

Några kanonlavetter hade han dock aldrig tagit sig an tidigare. För att lavetterna skulle bli så bra så möjligt krävdes de att kanonerna, två stora och fem små, skickades till verkstaden i Kävlinge. De fanns på plats under de veckor som arbetet pågick men skickades tillbaka till Landskrona tidigare under veckan.

De nya lavetterna har Theodor Blomkvist byggt i tätvuxen kärnfuru.

– Jag har både tjärat och oljat dem så de kommer att hålla länge, säger han.

Enligt Karl-Johan Neldeborn, teknisk förvaltare på Statens fastighetsverk, har underlaget förbättrats där kanonerna står.

– Vi har lagt ett lager makadam samt råkantfundament som de nya lavetterna vilar på, detta för att förhindra att vatten sugs kapillärt, säger han.

Uppe på vallen vid vallgraven runt Citadellet står även där ett antal kanoner. De lavetterna ska också ses över, berättar Karl-Johan Neldeborn.

Citadellets kanoner är byggda på 1600- och 1700-talet.

Theodor Blomkvist byggde sammanlagt sju lavetter. På bilden syns de

Theodor Blomkvist byggde sammanlagt sju lavetter. På bilden syns de "små" kanonerna. Foto: John Nordh

Pallarna håller mycket vikt men stod inte pall för de stora kanonerna.

Pallarna håller mycket vikt men stod inte pall för de stora kanonerna. Foto: John Nordh

Publicerad 15 May 2018 00:00