Tanzania nästa mål på deras resa

LÖDDEKÖPINGE.

Efter två år av insatser i Kamerun, breddar nu Axel Mårtensen och Niclas Jadberg från Löddeköpinge sin volontärorganisation En betydelsefull resa. Snart åker de till Tanzania för att utveckla ett barnhem i staden Arusha.

Av
John Nordh

På plats nere i Tanzania är redan Jenny Persson från Hofterup, som sedan tidigare har arbetat som volontär på barnhemmet. När Axel Mårtensen och Niclas Jadberg fick höra om hennes arbete, tog de kontakt för att inledda ett samarbete.

Sagt och gjort. Den 10 juni åker de på en tre veckor lång resa till Arusha för att fortsätta hennes arbete att förbättra tillvaron för de föräldralösa barnen på barnhemmet.

– En av de första sakerna vi kommer att fixa är fler sängar. Idag bor det 54 barn där men det finns bara elva sängar, säger Axel Mårtensen.

Killarna ska också undersöka vilka insatser som skulle kunna göras på längre sikt. Tanken är nämligen att barnhemmet ska ingå i En betydelsefull resas kärnverksamhet. Volontärarbetet ska bedrivas på liknande sätt som arbetet på skolan i Kamerun. Varje sommar ska två ungdomar åka till barnhemmet för att volontärarbeta genom organisationen.

– Precis som med skolan i Kamerun är detta ett långsiktigt arbete, säger Axel Mårtensen och fortsätter:

– Vi gör detta dels för att bredda vår organisation men också för att det politiska läget i Kamerun är ganska instabilt och skulle vi inte längre ha möjlighet att fortsätta arbetet där i framtiden så vill vi säkerställa att vi har ett projekt igång. Läget i Tanzania är mer stabilt.

Nu har det gått två år sedan Axel Mårtensen och Niclas Jadberg åkte ner till skolan i Kamerun, resan som blev startskottet för En betydelsefull resa. Sedan deras hemkomst har allt arbete som organisationen genomfört möjliggjorts av donationer. Summan är nu uppe i en kvarts miljon kronor.

Trots det nya projektet, kommer arbetet på skolan i Kamerun att fortsätta med samma kraft. Hittills har cirka 600 barn fått utbildning på skolan och 70 kvinnor har blivit självförsörjande tack vare En betydelsefull resas arbete.

– Summan är inte det viktiga, det finns alltid fler hål att fylla och arbetet kommer att fortsätta. Den hade kunnat vara uppe i 40 miljoner och det hade ändå varit likadant, säger Axel Mårtensen.

Att driva en välgörenhetsorganisation kräver mycket arbete. Dessutom pluggar Niclas och Axel på heltid och har även båda ett heltidsjobb. Organisationen driver de fortfarande på fritiden helt ideellt och arbetsbördan under våren har stundtals varit tuff, erkänner de.

– Men man längtar alltid tills nästa resa och när man själv är på plats och kan göra skillnad så är allt arbete värt det, säger Niclas Jadberg.

Publicerad 22 May 2018 09:38

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag