Tolvåkerskolan rivs och ersätts av helt ny skola

Av
John Nordh

LÖDDEKÖPINGE. Nu tar Kävlinge kommun nya tag i utvecklingen av Tolvåkersområdet. Enligt ett tidigare beslut skulle Tolvåkerskolan och mellanstadiedelen av Söderparkskolan totalrenoveras. Men nu står det klart att dessa istället kommer att rivas för att ge plats åt en helt ny skolbyggnad.

Enligt Kävlinge kommun har en analys av de båda fastigheterna visat att deras konstruktion och verksamhet inte är anpassade för dagens behov och tillgänglighetskrav. Skolbyggnaderna är svåra att bygga om och har ett flertal brister, något som enligt kommunen skulle kräva stora åtgärder och ekonomiska resurser.

– En helt ny skolbyggnad har visat sig vara det mest fördelaktiga alternativet och det ger oss helt andra möjligheter att skapa moderna lärmiljöer till en lägre långsiktig kostnad, säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Den nya skolbyggnaden byggs i två våningar med plats för 800 elever, 200 i årskurs F-6 och 600 elever i årskurs 7-9. Byggnaden förbereds för att i senare skede kunna bli utbyggd för ytterligare 200 elever i årskurs F-6 om behovet skulle uppstå. Kulturskolan ska också integreras i lokalerna. Byggnationen väntas ta två år och inlyttningen är planerad till mars år 2022. Den relativt nybyggda lågstadiedelen av Söderparkskolan behålls i nuvarande utformning.

Utvecklingen av Tolvåkersområdet beräknas alltså att pågå under flera år framåt och delas in i etapper. Inledningsvis har Tolvåkers förskola rivits för att ge plats åt en nybyggd förskola. Bygget sätter igång till hösten. Därefter är planen att Söderparkskolan rivs i januari 2020, att byggstarten för den nya skolbyggnaden sätter i igång i mars 2020 och att Tolvåkerskolan börjar rivas och utemiljöer färdigställas i maj 2022.

Enligt Jimmie Persson, fastighetschef för lokaler på KKB Fastigheter, uppskattas notan för en ny skola att landa på cirka 180 miljoner kronor enligt dagens priser. Det är endast cirka 5,5 miljoner kronor mer än om skolorna skulle totalrenoveras.

Publicerad 29 May 2018 10:50

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag