Vikingarna redo för ännu en sommar

LÖDDEKÖPINGE.

Skinngarvning, smide och matlagning – helt enligt de tekniker som de gamla vikingarna själva använde sig av. Det och mycket annat får Vikingatiders besökare prova på under sommaren.

Av
John Nordh

Torsdagen den 28 juni drar årets Vikingasommar igång i vikingabyn utanför Löddeköpinge. Varje vecka, från torsdag till söndag klockan 11 till 16, håller personal och volontärer på Vikingatider byn öppen för besökare som vill prova på att vara viking. Och det är det många som brukar vilja, både barn och vuxna.

En av anledningarna till att Vikingatider lockar många besökare är den levande pedagogiken man använder sig av, berättar Loella Mårtensson, viking och museiadministratör.

– Vi vill att våra besökare ska få uppleva historien, inte bara titta på den. På så sätt tror vi att det hela blir mer lärorikt och glädjefullt. Istället för att de bara får stå och se på när någon smider ett smycke eller skjuter med en pilbåge, får de prova på att faktiskt göra det själv, säger hon och fortsätter:

– Glädjen hos en besökare som själv har lyckats knyta en svår knut eller som får iväg en pil med bågen är också så belönande för oss som jobbar här.

Hon tror också att vikingabyn får mycket hjälp från populärkulturen att locka besökare. På senare år har flera populära tv- och Netflix-serier gjorts om vikingar, något som har bidragit till att intresset för den delen av vår historia har ökat.

– Vi får draghjälp från populärkulturen, absolut. Serierna är dock ofta väldigt dramatiska och det kan jag förstå utifrån ett filmiskt perspektiv. Men vardagslivet i en vikingaby var ofta inte i närheten så dramatiskt. Vi har pilbågar och sköldar här också men det är bara en liten del av det hela. För oss är det viktigt att visa vardagslivet i en vikingaby på ett så autentiskt sätt som möjligt, säger Loella Mårtensson.

Under hela Vikingasommaren är det drop-in som gäller och under alla dagar det är öppet finns ett flertal pedagoger och volontärer på plats med olika kunskaper. Exakt hur verksamheten kommer att se ut går dock inte att säga i förväg.

– Vi anpassar delar av verksamheten inför vad som behövs göras i vikingabyn. Om vi till exempel arbetar med något av husen får besökarna hjälpa till med det om de vill, säger Loella Mårtensson.

Som en del av Vikingasommaren arrangeras också flera evenemang på Vikingatider. Det största är Fröja Thing som är en årligen återkommande vikingamarknad. Under helgen som går av stapeln den 14 och 15 juli bjuds det bland annat på bågskytte och kämpalekar, musik, sagor, mat och dryck. På plats finns handelsmän, hantverkare och gycklare. Ett annat evenemang under Vikingasommaren är botanisk vandring på markerna torsdagen den 14 juni.

Varannan söndag fram till den 26 augusti står också bakluckeloppis på agendan utanför byn. Som köpare går man in gratis. Varje tisdagkväll fram till en bit in på hösten arrangeras också de populära motorträffarna innan den publika verksamheten på Vikingatider drar ner på växlarna igen.

I år hoppas man dock att kunna börja med fler evenemang även på hösten och vintern. Det stora långhuset som har flyttats från en vikingaby på Gotland som Lokaltidningen Kävlinge tidigare har skrivit om, börjar sakta men säkert att bli färdigt. Förhoppningen är att de ska stå klart innan Vikingasommaren sätter igång.

– Det kommer ge oss helt nya möjligheter eftersom vi då kan arrangera evenemang inomhus. I dag är vår verksamhet väldigt väderberoende, säger Loella Mårtensson.

Vikingatider tar ständigt emot nya volontärer som vill hjälpa till med arbetet i vikingabyn. För den som är intresserad går det att mejla till info@vikingatider.se. Mer information om Vikingasommar finns på Vikingatiders Facebooksida.

Besökarna får bland annat prova på olika former av smide. Under Lokaltidningens besök var en klass från Asmundtorp skola i Landskrona kommun på plats i vikingabyn.

Besökarna får bland annat prova på olika former av smide. Under Lokaltidningens besök var en klass från Asmundtorp skola i Landskrona kommun på plats i vikingabyn. Foto: John Nordh

Grunden till långhuset som har hämtats från Gotland är snart färdig.

Grunden till långhuset som har hämtats från Gotland är snart färdig. Foto: John Nordh

Publicerad 01 June 2018 00:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag