De håller gudstjänst för husdjur

KÄVLINGE.

Hundar, katter, marsvin, hästar. När Kävlinge församling håller gudstjänst en söndag i sommar är alla möjliga djurarter välkomna.

Av
John Nordh

Gudstjänsten, som äger rum söndagen den 26 augusti vid Gamla kyrkan i Kävlinge, liknar till stora delar vilken annan gudstjänst som helst. De enda skillnaderna är att den hålls på kyrkogården utanför kyrkan och att en stor del av besökarna är fyrbenta och pälsbeklädda. I minst åtta år har Kävlinge församling arrangerat gudstjänst för husdjur en gång om året.

– Vi fick många frågor om det inte var möjligt att ta med djuren till gudstjänsten så vi bestämde oss för att prova. Men på grund av allergirisken så kan vi inte vara inne i kyrkan, säger Mats Andersson-Risberg, kyrkoherde i Kävlinge församling.

"Det var en hund som blev väldigt nyfiken på oblaten"

Under åren har många djur hittat dit. Till och med gosedjur har funnits på plats.

– Det har varit alla möjliga sorters djur men ännu ingen häst. Det hade varit roligt, säger Mats Andersson-Risberg och berättar om en händelse förra året som får honom att skratta.

– Det var en hund som blev väldigt nyfiken på oblaten. Han såg oss andra äta något och blev intresserad. Men jag tror inte han lyckades knipa något.

Musiken brukar församlingen anpassa så att den handlar om djur. "Änglahund" av Hasse Andersson är en klassiker. "Lille katt" och "Valpen i fönstret" likaså.

Behöver husdjur också lite andlig spis?

– Jag tror att djur kan känna av och ta del av den lugna stämningen som infinner sig under en gudstjänst.

Vet ni någon annan församling som gör detta?

– Det har gjorts i Malmö en gång tror jag, men vad jag vet är vi de enda som gör detta återkommande. Om djur och kyrkan är viktiga för människor så tycker vi att man koppla ihop de båda.

Publicerad 11 June 2018 09:16

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag