Pengaregn över föreningslivet

Alpackor och vindskydd några av satsningarna

KÄVLINGE.

Sparbanken Skånes ägarstiftelser delar ut drygt 350 000 kronor till ett tiotal föreningar som är verksamma i Kävlinge kommun. Bland projekten som får pengar finns en satsning på alpackor på Barsebäcks 4H-gård och en byggnation av fasta vindskydd vid Scouterna Löddes stuga.

Av
John Nordh

I början av augusti flyttar tre stycken alpackor in på Barsebäcks 4H-gård. Louise Forssell, som driver gården, har planer på att djuren ska integreras i verksamheten.

– Jag har blivit helt fascinerad av de här djuren. Det är så avstressande att promenera med alpackor. Jag ser framför mig hur vi kan promenera med dem till Sjöbobadet så de kan få rulla sig i sanden, säger hon.

Alpackor är också kända för att ha fin ull. Louise Forssell ser framför sig ett samarbete med daglig verksamhet i Kävlinge kommun som skulle kunna göra något av ullen från de tre alpackorna.

– Det finns också ett spinneri i Billeberga som kan ta hand om ullen. Man klipper en alpacka bara en gång om året så de är ganska enkla att sköta, säger hon.

Innan alpackorna kan komma på plats måste Louise Forssell bygga en ny hage och förstärka stallbyggnaderna. Detta har hon nu alltså fått pengar för av Sparbanken Skånes ägarstiftelser som två gånger om året delar ut projektstöd till föreningar och organisationer i Skåne. I Kävlinge kommun handlar det om drygt 350 000 kronor:

Friluftsfrämjandet Lödde lokalavdelning, 20 000 kronor till nya tält för äldrebarngrupperna.

Kävlinge amatörteaterförening, 40 000 kronor till friluftsteaterföreställningar.

Kävlinge gymnastik- och idrottsförening, 30 000 kronor till upprustning av kök och kiosk.

Kävlingeåns- Löddeåns fiskevårdsområdesförening, 20 000 kronor för att anlägga vattenbiotop och trappa för lax och öring.

Lions club Löddeköpinge, totalt 30 000 kronor för Lions Sillamarknad 2018.

Musikföreningen i Kävlinge, totalt 60 000 kronor för Musikfestivalen Live.

Scouterna Lödde, totalt 37 500 kronor till fasta vindskydd i skogen samt inköp av industrisymaskin för reparation av tält och vindskydd.

Segelsällskapet Pinhättan, 26 550 kronor till renovering av jolleskul och brygga.

SSp, Bojk, Lbs, 37 500 kronor till rikskval för optimistseglare och elitserie för ejolleseglare.

Trivsel och Trevnad, 2 500 kronor för Rörelse till musik.

FC Rosengård, 34 874 kronor för ett projekt för hållbar tjejfotboll i Kävlinge.

Barsebäcks 4H-gård får 10 000 kronor för att kunna bygga hagar och förstärka stallbyggnader för de kommande alpackorna som ska flytta in.

Barsebäcks 4H-gård får 10 000 kronor för att kunna bygga hagar och förstärka stallbyggnader för de kommande alpackorna som ska flytta in. Foto: Privat

Publicerad 13 June 2018 00:00

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag