De prisas för minskat matsvinn

KÄVLINGE.

Förr kastades mellan tio och tolv kilo mat varje dag på Rinnebäcksskolan. Alldeles för mycket tyckte arbetslaget i skolans kök som bestämde sig för att ändra på det. Nu har deras satsning på att minska matsvinnet utsetts till Årets aktivitet 2018 i Kävlinge kommun.

Av
John Nordh

Varje år har invånare och medarbetare i Kävlinge kommun möjlighet att nominera årets chef, aktivitet och medarbetare. Nu har vinnarna utsetts.

Årets aktivitet 2018 står arbetslaget i Rinnebäcksskolans kök för. Under ett år har de drivit ett projekt för att minska matsvinnet på skolan. Resultatet har varit över förväntan. Från att mellan tio och tolv kilo mat slängdes varje dag, ligger nu genomsnittssiffran på två till tre kilo per dag. Rekordet är 750 gram.

På skolan diskuterade kökets arbetslag, tillsammans med pedagoger och elever varför det är bra med minskat matsvinn. De fick sedan komma med egna idéer och tips på hur arbetslaget skulle gå till väga. Bland annat byttes spannen för matavfall ut och ersattes med en i betydlig mindre storlek.

– Det känns väldigt hedrande att ha fått priset. Hela arbetslaget känner att det ger en extra kick för att fortsätta vidareutveckla detta med skolans personal och elever. Hade de inte lagt in hela sitt hjärta i det så hade det aldrig blivit så fina resultat, säger Veronica Nilsson, förstekock på Rinnebäcksskolan.

Arbetslaget få nu fått 25 000 kronor som ska gå till kompetenshöjande insatser.

Årets medarbetare 2018 gick till Christina Strömwall på Skönadalsskolan i Hofterup som får 10 000 kronor. Årets chef 2018 tilldelades Pia Jönsson, enhetschef på Kullagården i Kävlinge som också får 10 000 kronor.

Christina Strömwall är Årets medarbetare 2018.

Christina Strömwall är Årets medarbetare 2018. Foto/Press: Kävlinge kommun

Pia Jönsson är Årets chef 2018.

Pia Jönsson är Årets chef 2018. Foto/Press: Kävlinge kommun

Publicerad 14 June 2018 10:32

Lokaltidningen Kävlinge Nyas nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag