Sara bjuder in till grönskan: "Min trädgård är ett experiment"

STORA HARRIE.

Austinrosor, grekisk vädd och kronnäva – listan kan göras mycket längre. I Sara Halls trädgård i Stora Harrie matchar blommornas färger med varandra i ett prärieinspirerat landskap. Söndagen den 1 juli bjuder hon in allmänheten till grönskan.

Av
John Nordh

Då går nämligen det rikstäckande evenemanget Tusen trädgårdar, som arrangeras vartannat år, av stapeln. Privatpersoner, både proffs och amatörer, öppnar då sina trädgårdar för besök.

Sara Hall deltar för första gången med delar av sin trädgård som är under uppbyggnad. Hon arbetar som trädgårdsdesigner och i den egna trädgården experimenterar hon gärna för att se vilka koncept som fungerar att sedan ta med sig ut till kunderna.

Rabatten är cirka 150 kvadratmeter stor, ungefär som en vanlig radhusträdgård och är en del av gamla skolans stora trädgård.

– Tanken med att visa en trädgård under uppbyggnad är att ge besökarna inspiration i hur de själva kan göra med sin trädgård. Här kan de se hur tätt blommorna ska planteras och vilka som passar med varandra. Jag tänker också att det kan vara kul för dem att komma tillbaka om två år när Tusen trädgårdar arrangeras igen för att se hur det har blivit, säger Sara Hall.

I trädgården finns bland annat ett femtiotal olika sorters perenner, Austin- och Portlandrosor samt klippta former av buxbom och idegran. Färgskalan går från rosa och rött via blått till lila med inslag av vitt och silver. Nyfikna besökare kommer att få se en karta över trädgården med samtliga arter utmärkta. En stor del av Sara Halls fritid går åt till att arbeta med trädgården.

– Det tar mycket tid men är otroligt stressbefriande och hälsofrämjande och det är också kul att se hur det växer. Jag tycker faktiskt också att det är roligt att rensa ogräs, säger hon och skrattar.

Är det verkligen sant?

– Ja, helt sant!

Har du några tips till de som vill komma igång med sin trädgård?

– Innan du börjar, tänk över hur mycket tid, pengar och arbete du vill lägga. Välj växter efter vad som passar på platsen och undvik plotter. Tänk istället växter i stora sjok, då blir det mer lättskött.

Förutom Sara Halls trädgård som finns på Tingsvägen 29 i Stora Harrie, går det också att besöka följande trädgårdar i Kävlinge kommun under dagen:

Susannes trädgård

Möllegatan 29 D, Furulund. Blåbär, skogstig, perenner, prydnasgräs med mera.

Pegasus trädgård

Företagshusvägen, Hög. Teaterträdgård med ekologisk odling, örtagård, fruktgård, mulltoalett, solfångare, vindmölla med mera.

Andréasons på Lupinvägen

Lupinvägen 37 A, Hofterup. Anlagd på 1970-talet och typisk för den tiden med barrväxter, stor gräsmatta, blomrabatter, altaner, växthus med mera.

Tusen trädgårdar arrangeras av Trädgårdsriket, Riksförbundet Svensk trädgård och Studiefrämjandet. Alla trädgårdsbesök är kostnadsfria. Mer information finns på tradgardsriket.se.

Blommornas och växternas färger i trädgården matchar med varandra.

Blommornas och växternas färger i trädgården matchar med varandra. Foto: John Nordh

Sara Hall har gjort en ritning över sin trädgård med en lista på samtliga arter som finns. Intresserade besökare får se kartan.

Sara Hall har gjort en ritning över sin trädgård med en lista på samtliga arter som finns. Intresserade besökare får se kartan. Foto: John Nordh

Publicerad 15 June 2018 06:00