I sommar gör Berndth Hammarlund sin sista spelning vid havet

"Hoppas att någon vill ta över"

BARSEBÄCKSTRAND. I 19 år har Berndth Hammarlund ackompanjerat solnedgången över Lundåkrabukten med sina visor. I år gör han sin sista spelning vid Stenbocksvallar.– Visst känns det lite ledsamt men jag känner att jag vill sluta på topp, säger han.

Av
John Nordh

Idén, eller rättare sagt drömmen om att hålla en konsert vid Stenbocksvallar föddes för ungefär 25 år sedan. Berndth Hammarlund var ute på en kvällspromenad med sin hund och slog sig ned på gräsvallen med utsikt över havet.

– Det var alldeles stilla ute. Lundåkrabukten låg helt spegelblank och himmeln var rosa. Jag tänkte att här skulle jag vilja spela, berättar han.

Problemet var dock tekniken. Eftersom det inte finns någon tillgång till el på platsen, började Berndth klura på hur han skulle kunna använda sig av sina förstärkare så att alla i publiken skulle kunna höra hans gitarr. Lösningen kom först några år senare när han spelade med kultbandet Grus i dojjan på en plats utan tillgång till elektricitet i Holma i Malmö.

– Ljudteknikern tog fram ett bilbatteri och vi trodde först han skämtade. Med hjälp av en strömväxlare omvandlade han 12 volt likspänning till 230 volt växelspänning och vi kunde genomföra konserten som det var tänkt.

Drömmen var plötsligt inom räckhåll och året därpå genomförde Berndth Hammarlund sin första spelning vid Stenbocksvallar inför ett trettiotal personer. Sedan dess har evenemanget vuxit för varje år. Som mest har det kommit över 1 000 personer och lyssnat.

– Det var otroligt mycket folk. Hela vallen var full, säger han och pekar upp mot vallen vars gräs svajar i den friska vinden.

Stenbocksvallar är en vädermässigt utsatt plats och under Lokaltidningens besök blåser det ganska mycket och vinden gör det lite kallt. Men under alla 19 år hittills har Berndth Hammarlund endast varit tvungen att flytta fram spelningen en vecka två gånger.

– Vädret har varit mindre bra flera gånger. Trots det har publiken varit trogen och jag hoppas att alla har varit nöjda, säger han.

Trots att han bara har genomfört en spelning på platsen varje sommar, tar evenemanget Visor vid havet mycket tid.

Kävlinge kommun står som arrangör men Berndth Hammarlund har axlat rollen som producent under alla åren. En roll som innebär mycket arbete. Det är den stora anledningen till att han nu har bestämt sig för att sommarens spelning blir den sista.

– Jag vill äga min egen tid på sommaren och vill kunna resa mer, säger han och berättar att beslutet har tagits med ett visst vemod.

– Visst känns det lite ledsamt men jag känner att jag vill sluta på topp. Jag vill ju inte behöva åka färdtjänst till spelningen, skämtar han.

Nu hoppas Berndth Hammarlund att någon vill ta över.

– Vi har många duktiga ungdomar i kommunen och Mik (Musikföreningen i Kävlinge reds.anm.) som gör mycket bra. Jag har spelat på många platser genom åren men Stenbocksvallar är den absolut bästa, säger han.

Vad är tjusningen med visor skulle du säga?

– Jag och Alf Hambe satt och pratade om det här en gång och då han sa något som har följt med mig sedan dess. "Vi (vissångare reds.anm.) är de som förvaltar det svenska språket".

I år äger spelningen rum fredagen den 3 augusti från klockan 19 fram till solnedgången. Vid regn flyttas spelningen fram en vecka.

Helgen innan, lördagen den 28 augusti klockan 16 spelar Grus i dojjan på gröningen vid Barsebäcks kyrka. Evenemanget kallas Musik i byn och även för det står Kävlinge kommun som arrangör och Berndth Hammarlund som producent.

– Grus i dojjan var det första bandet som någonsin spelade på Musik i byn år 1980. Det är kul att de kommer tillbaka nu, säger han.

När det gäller Musik i byn, har Berndth Hammarlund ännu inte bestämt sig för hur det kommer bli nästa sommar.

"Stenbocksvallar är en fantastisk plats", säger Berndth Hammarlund. Foto: John Nordh

Berndth Hammarlund har ett fotoalbum fyllt med bilder tagna under årens lopp.

Berndth Hammarlund har ett fotoalbum fyllt med bilder tagna under årens lopp. Foto: John Nordh

Gitarren är en ständig följeslagare.

Gitarren är en ständig följeslagare. Foto: John Nordh

Gitarrfodralet är fyllt med klistermärken från olika ställen där Berndth Hammarlund har spelat genom åren.

Gitarrfodralet är fyllt med klistermärken från olika ställen där Berndth Hammarlund har spelat genom åren. Foto: John Nordh

Publicerad 20 June 2018 06:00