Kommunen satsar på hästnäringen

KÄVLINGE.

Bättre ridmöjligheter, fler jobb och mer samarbeten mellan företag inom hästnäringen. Det är några av resultaten som Kävlinge kommun hoppas att en nyligen antagen hästnäringsstrategi ska ge.

Av
John Nordh

Tillsammans med Hästen i Skåne, en ideell förening som arbetar för en utveckling av hästverksamheten och landsbygden i regionen, har Kävlinge kommun arbetat fram en strategi för skånsk hästnäring 2018 till 2020.

Nu har kommunstyrelsen beslutat att en handlingsplan ska tas fram för hur arbetet ska ske inom kommunen. Fyra av de sex prioriteringsområdena i den skåneövergripande strategin ska gälla i Kävlinge.

1: Ökad samverkan mellan hästnäringens olika aktörer.

2: Verka för hästturism i Skåne.

3: Hästen som möjlighet inom rehabilitering.

4: Öka innovationskraften och entreprenörskapet inom hästnäringen.

Mats Rosén, näringslivschef i Kävlinge kommun, är den som har fått i uppdrag att ta fram handlingsplanen som beräknas vara färdig någon gång i år.

– Vi vill skapa en mötesplats för hästfolk av alla kategorier i Kävlinge och Lundaland. Här gäller inga kommungränser.

Bland annat ser han framför sig en träff en gång om året där man diskuterar olika teman. Hur kan man skapa bättre ridleder? Hur ska de skyltas på bästa sätt för att undvika problem med andra trafikanter? Hur ska hästen passa ihop i den kommunala planeringen? Det är några frågor Mats Rosén tänker kan komma upp.

– Det finns väldigt många hästaktiva i vår kommun, allt från ponnyryttare på Lödde ridklubb till proffsryttare inom både trav och galopp, säger han och fortsätter:

– Det finns också många i stödsystemet. Hovslagare, veterinärer och de som levererar foder. Vi ska ta reda på vad vi kan göra för att få dessa företag att växa.

Publicerad 21 June 2018 06:00