Lokalt och kändistätt lockar på LIVE

KÄVLINGE.

För åtta år sedan var fyra akter bokade och en hann ställa in innan festivalen började. Sedan dess har musikfestivalen LIVE vuxit för varje år och under en lördag i augusti står inte mindre än 14 akter på scen. Dragplåsterna heter Anders Lundin och Dan Hylander.

Av
John Nordh

Den 25 augusti är det dags för den åttonde upplagan av LIVE i Folkets park i Kävlinge. Från två scener kommer musiken att liva upp parken från klockan 14 på eftermiddagen fram till 23 på kvällen.

Olof Samuelsson, ordförande i Musikföreningen i Kävlinge (MiK) som arrangerar gratisfestivalen med stöd av Kävlinge kommun, Folkuniversitetet, Sparbanksstiftelsen Färs & Frosta och Sparbanksstiftelsen Finn, är nöjd med årets program.

– Det känns kul att kunna erbjuda namnkunniga artister som Anders Lundin och Dan Hylander i kombination med de grymt duktiga lokala akterna vi har, säger han och fortsätter:

– Egentligen gör vi det väldigt svårt för oss med en festival som har en sådan blandning av artister och genrer. Arrangerar man en nischad festival med till exempel bara hårdrock eller en visfestival så drar man folk i den kategorin och då blir alla band namnkunniga. Men vi vill att LIVE ska vara för alla och vår förhoppning är att besökarna upptäcker något nytt.

"Vi vill att LIVE ska vara för alla"

Troligtvis har MiK hittat ett bra koncept. Festivalen har vuxit för varje år och förra året var det publikrekord med några tusen besökare under dagen. Då var Mikael Rickfors det stora dragplåstret.

Hur känns det att kunna bjuda Kävlingeborna på så namnkunniga artister?

– Det är kul. Vi trollar mycket med de pengar vi har och får mycket musik för en liten budget.

Att arrangera en musikfestival kräver mycket jobb och medlemmarna i MiK är igång med arbetet stora delar av året.

Mest intensivt blir det de två sista veckorna innan festivalen och så klart på själva festivaldagen. Men redan nu finns det mycket att göra.

Den slutgiltiga versionen av affischerna med alla akter är klar och nästa uppgift blir att sätta upp dem runt om i kommunen. Den uppgiften ansvarar Anna Hyberg för i sin roll som bemannings- och informationssamordnare, en roll hon har haft under de senaste fem festivalerna.

Somrarna brukar vara fullspäckade men efter affischeringen och några andra marknadsföringsinsatser är det några lugna veckor innan arbetet med festivalen växlar upp igen i augusti.

"Vi kan alltid bli fler"

Som bemanningsansvarig samordnar Anna Hyberg också alla funktionärer som arbetar med festivalen.

I år är de mellan 20 och 25 stycken som gör allt från att bära högtalare och bygga scener till att se till så att både artister och besökare trivs.

– Vårt mål är att alla ska känna att de inte behöver jobba hela festivaldagen utan kunna gå och se ett band till exempel. Vi har många funktionärer men vi kan alltid bli fler, säger Anna Hyberg.

Den som är intresserad av att hjälpa till med festivalen kan mejla till info@kavlingemusik.se eller kontakta MiK på deras Facebooksida.

Anders Lundin är ett av de stora dragplåsterna på årets festival.

Anders Lundin är ett av de stora dragplåsterna på årets festival. Foto: Pressbild

Dan Hylander väntas också dra mycket folk.

Dan Hylander väntas också dra mycket folk. Foto: Mostphotos

Olof Samuelsson, ordförande i MiK, är nöjd med årets program.

Olof Samuelsson, ordförande i MiK, är nöjd med årets program. Arkivfoto: Anja Degerholm

På scen:

Musikfestival LIVE går av stapeln lördagen den 25 augusti mellan klockan 14 och 23. På scen under dagen står: Dan Hylander, Anders Lundin, Sanna Hansson & The Swatchmen tillsammans med LL Dance studio, Simsoak, Zwing It dansshow, Bluesblocket, Rimstad Rockerz (barnföreställning), Kaxophonic, Popkören, Woodstock Revival, Christophe Liabäck, Chimurenga och Sommarorkestern. Dessutom "Alla kan måla" med Konstforum, workshops i barndans och "Alla kan dansa".

Publicerad 28 June 2018 06:00