Lina Larsson hoppas kunna fortsätta driva sin dansstudio i tio år till, minst.

Lina Larsson hoppas kunna fortsätta driva sin dansstudio i tio år till, minst. Foto: John Nordh

Lina Larsson om tioårsjubileet: "Det känns helt ofattbart"

KÄVLINGE.

Passionen för dans har Lina Larsson haft så länge hon kan minnas. Nu har det gått tio år sedan hon startade LL Dance Studio och under den tiden har hon spridit sitt stora intresse till många Kävlingebor. – Det handlar nog om tusentals barn, unga och vuxna som har dansat här, säger hon.

Av
John Nordh

Lina Larsson hade inte tidigare haft några tankar på att starta en egen dansskola. Men när dansskolan hon arbetade på stängde var det många av hennes elever som frågade om de inte kunde fortsätta att dansa hos henne. Lina Larsson tog då beslutet av starta LL Dance Studio.

– Egentligen var det väldigt olikt mig, jag brukar vara väldigt försiktig. Men det skulle visa sig vara det bästa som kunde hända, säger hon.

De fyra första åren, från 2008 till 2012, huserade LL Dance Studio i en källarlokal på Fridhemsgatan i Kävlinge innan flytten gick till Kävlinge teater.

Dans får gärna vara fartfylld, tycker Lina Larsson.

Dans får gärna vara fartfylld, tycker Lina Larsson. Foto: John Nordh

Att det nu har gått tio år sedan Lina Larsson startade sin dansskola, har hon svårt att greppa.

– Det känns helt ofattbart, är det verkligen sant brukar jag tänka.

LL Dance Studio har under åren blivit populär bland Kävlingeborna och enligt Lina Larssons egen beräkning handlar de om tusentals personer som har tagit sina första stapplande danssteg på skolan.

– Vi har en mängd olika dansstilar och de som dansar här är allt från ett upp till 80 år gamla. Under dessa tio åren har jag fått se många av eleverna växa upp. Vissa började i gruppen Dansprinsessor & Prinsar, som är för 3 till 5-åringar och nu dansar de i vår showgrupp LL Dance Company tillsammans med mig.

Ett viktigt motto för Lina Larsson är att alla ska känna sig välkomna och kunna vara med. Många av dansgrupperna är därför öppna vilket innebär att det inte ställs några krav på varken ålder eller kunskap.

– Jag försöker lära ut den mentaliteten till eleverna och förhoppningsvis tar de med sig den utanför dansskolan också, säger Lina Larsson.

"Det går att uttrycka så mycket känslor i dansen och det påverkar hela ens välmående"

Intresset för dans har gått upp och ned genom åren, berättar hon. Just nu är det väldigt populärt och det beror inte bara på draghjälpen från tv-program som Let's Dance.

– Förutom att det är väldigt bra träning att dansa så stärker det självkänslan. Jag jobbade som lärare tidigare och då märkte jag att elever som tidigare var blyga började bli mer självsäkra och ta plats på ett helt annat sätt efter att de hade börjat dansa, säger Lina Larsson och fortsätter:

– Det går också att uttrycka så mycket känslor i dansen och det påverkar hela ens välmående. Jag får ofta höra att många ser LL Dance Studio som en fristad.

Nu blickar Lina Larsson framåt. Hösten är som vanligt fylld av kurser och shower.

– Så länge jag kan sprida glädje så vill jag hålla igång och jag hoppas absolut kunna fortsätta med LL Dance Studio i tio år till, minst.

Publicerad 27 August 2018 06:00