Taxi Trelleborg är i full färd att rekrytera personal för det nya uppdraget i Kävlinge.

Taxi Trelleborg är i full färd att rekrytera personal för det nya uppdraget i Kävlinge. Foto. Mostphotos.com

Förlorad upphandling slår hårt – Taxi Kävlinge tvingas säga upp personal

Mister färdtjänst och skolskjuts efter 26 år

KÄVLINGE. Nu står det klart att det blir Taxi Trelleborg som tar över färdtjänst, skolskjuts och mattransporter i Kävlinge kommun. För Taxi Kävlinge som skött färdtjänstverksamheten sedan1992 innebär detta en tung förlust.

Av
Sanna Hjalmarsson John Nordh

– Vi har tvingats säga upp över 70 procent av vår personal och vi gör oss av med drygt hälften av våra bilar, berättar Basim Jabbar, styrelseordförande i Taxi Kävlinge.

Uppgiften om att bolaget kommer att gå i graven, som tidigare figurerat i media, stämmer dock inte.

– Vi har många privata kunder och kommer att finnas kvar om än i mindre skala. Till en början behåller vi åtta av våra bilar och lika många chaufförer. Vi står kvar som nummer två i kommunens upphandling. Den dag de kommer tillbaka och ber oss att ta över är vi redo, säger Basim Jabbar.

I samband med att kommunens ursprungliga upphandling blev klar under våren överklagade Taxi Kävlinge beslutet till förvaltningsrätten. De menade då att det antagna budet på 9,6 miljoner var alldeles för lågt och att det fanns risk att den vinnande aktören, alltså Taxi Trelleborg, inte skulle ha tillräcklig kapacitet för att genomföra uppdraget.

– Som det är i dag har de varken tillräckligt med bilar eller personal. Jag tror att det kommer bli svårt för dem att klara sig på sitt lagda anbud.

Kävlinge Taxi begärde själva 16,2 miljoner för att utföra arbetet och nästa anbud låg på över 18 miljoner.

– För att kunna genomföra det här behöver man minst 15 bilar med två chaufförer på varje med god lokalkännedom, säger Basim.

Enligt Cemal Adigüzel, VD för Taxi Trelleborg, kommer man inledningsvis förstärka sin nuvarande flotta i Trelleborg med tio bilar och 20 chaufförer för att täcka behovet i Kävlinge.

– Vi är i full gång med rekrytering och håller i detta nu på att gå igenom de sökande vi har. I dagsläget skulle jag väl säga att vi behöver åtta till nio personer till, säger Cemal Adigüzel.

Att den rättsliga processen dragit ut på tiden har dock gjort att tiden för att få allt på plats varit kort.

– Det här har kostat oss nästan all förberedelsetid. Vanligtvis har man sex månader på sig att få allt på plats. Nu har vi två. Men jag är övertygad om att vi kommer att lyckas. Vi är ett etablerat företag och har gjort det här förr. Just nu är det bara skönt att allt är över, säger han.

Beslutet att ett nytt taxibolag ska ta över har väckt oro bland många Kävlingebor. Simon Tiensuu, som sitter i Handikappsrådet, är en av de som undrar hur det ska gå.

– Kommer de få ihop tillräckligt med bilar så att behoven täcks?, frågar han sig.

Simon Tiensuu är också orolig för hur de nya chaufförerna ska hitta i kommunen.

– När jag har ställt den frågan har jag fått höra att bilarna har gps men en del vägar är inte med på gps:en, säger han och fortsätter:

– Killarna som kör idag känner alla och vet precis var de ska lämnas. Det som är oroväckande är barnen med ADHD som kan vara känsliga för om det kommer en ny chaufför.

Simon Tiensuu.

Simon Tiensuu. Arkivfoto: John Nordh

Publicerad 03 October 2018 15:19