Detta var första gången som Matmakarna ställde upp i SM i mathantverk. Men troligtvis blir det inte den sista.

Detta var första gången som Matmakarna ställde upp i SM i mathantverk. Men troligtvis blir det inte den sista. "Vi har fått blodad tand", säger Roger Nilsson. Foto: John Nordh

Matmakarna prisade för sin ketchup

Vann silver på SM i mathantverk

KÄVLINGE.

Matmakarnas egna ketchup har länge varit populär på hemmaplan. Nu har hela Sverige fått upp ögonen för den. Nyligen belönades ketchupen nämligen med en silvermedalj på SM i mathantverk.

Av
John Nordh

Roger Nilsson och hans anställda tävlade i kategorin matsås där deras ketchup föll juryn väl i smaken. "Den här har verkligen potential att bli barnfamiljernas mathantverksfavorit! En ketchup med riktig karaktär", löd motiveringen.

– Det är ett kvitto på att vi gör en bra produkt, något som vi själv har vetat hela tiden. Men nu vet alla andra det också. Det är superkul, säger Roger Nilsson.

Matmakarna började tillverka ketchupen för sex år sedan och fick hjälp av barn på Lackalänga förskola att ta fram den. När barnen blev imponerade av smaken förstod Roger Nilsson och de andra på Matmakarna att de hade hittat rätt recept. Nu har de tillverkat ketchupen i sex år och Roger Nilsson beskriver den som en klassiker bland Matmakarnas stamkunder. Sedan en tid tillbaka distribueras den ut till hela Sverige och Roger Nilsson har nu märkt att intresset för ketchupen har ökat ytterligare i och med SM-medaljen.

– Det har lett till en större nyfikenhet för den och folk som inte har känt till den tidigare har börjat höra av sig till oss, säger han.

Vad är det då som är så speciellt med Matmakarnas ketchup? Förutom att den "faktiskt smakar tomat", som Roger Nilsson uttrycker det, så är det att alla råvarorna håller hög klass och att den är fri från tillsatser.

– Vi använder oss av närodlade tomater från Moe tomat i Stävie. Vi åker dit en gång i veckan och hämtar tomater. De håller verkligen hög klass, säger han.

Roger Nilsson kallar ketchupen för en klassiker.

Roger Nilsson kallar ketchupen för en klassiker. Foto: John Nordh

Publicerad 03 November 2018 06:00