Melina Appel hade gärna sett ett minskat flöde av lastbilar genom Dösjebro.

Melina Appel hade gärna sett ett minskat flöde av lastbilar genom Dösjebro. "Kanske finns det alternativa vägar", säger hon. Foto: John Nordh

Melina bor granne med Karabyvägen: "Känns som att lastbilarna får huset att vibrera"

Nu vill hon se ett förbud mot tung trafik genom byn

DÖSJEBRO.

När Melina Appel flyttade till Dösjebro för ett och ett halvt år sedan reagerade hon direkt på det konstanta flödet av lastbilar som kör genom byn. Nu har hon skrivit ett e-förslag till Kävlinge kommun i hopp om att kunna lyfta frågan om ett förbud mot tung trafik inne i orten. – Det känns inte som att stora lastbilar hör hemma mitt i byn, säger hon.

Av
John Nordh

Melina Appel och hennes familj bor jämte Karabyvägen som är en del av väg 104 som löper rakt genom Dösjebro. Lokaltidningen träffar henne vid 15.30 på eftermiddagen och då brukar det vara mycket trafik på vägen. Denna eftermiddag är inget undantag. Mest är det personbilar som passerar men med jämna mellanrum dundrar också stora lastbilar förbi.

Enligt Melina Appel är det som mest lastbilar under dagtid på vardagarna men även på helgerna trafikeras vägen av tunga fordon. Flödet av lastbilar är mer eller mindre konstant, menar hon.

– Jag går upp vid sex-tiden på vardagarna och jag kan höra dem köra förbi redan innan dess. Sedan fortsätter det under hela dagen. När jag var föräldraledig räknade jag och då passerade det en lastbil var femte minut. Ibland känns det som att de får huset att vibrera.

Som tur är får familjen inte sin nattsömn störd av bullret och vibrationerna, men Melina Appel och hennes familj blir påverkade på andra sätt.

– En del av vår trädgård gränsar mot vägen och vi väljer att inte vistas där under dagtid, säger hon och berättar att det inte bara är den negativa effekten på boendemiljön som hon tänker på.

Melina Appel upplever den tunga trafiken genom byn som farlig för de som promenerar på gång- och cykelvägen som löper längs med Karabyvägen. Under ett femtiotal meter tvingas hon själv dessutom gå längs väggrenen för att komma till sitt hus.

– Vägen är smal och det går många barnfamiljer längs sträckan. Jag brukar promenera här med min tvååring och vår hund och det känns som att det tar längre tid för en lastbil att bromsa in. Jag och fler med mig upplever vägen som en genomfartsled.

Hon har nu skrivit ett e-förslag till Kävlinge kommun i hopp om att lyfta frågan om den tunga trafiken genom Dösjebro.

Foto: John Nordh

Helst hade Melina Appel velat se ett totalförbud mot lastbilar men ett förbud som endast gäller under helger hade också gjort situationen bättre, tycker hon.

– Jag har förståelse för att vissa lastbilar kanske måste köra här igenom. Men för andra kanske det finns alternativa vägar. Väg 17 eller E6:an kanske fungerar även om det blir en omväg för vissa. Det har ju så klart också en större miljöpåverkan men lastbilarna genom Dösjebro innebär ju också en miljöpåverkan för oss som bor här.

Publicerad 08 November 2018 14:06