Nikotinkaninen finns på nio platser i kommunen.

Nikotinkaninen finns på nio platser i kommunen. Foto/press: Kävlinge kommun

Nikotinkaninen på plats – kommunen hoppas kunna halvera antalet fimpar på gatan

KÄVLINGE. Nikotinkaninen har mer än halverat antalet fimpar på marken i flera skånska kommuner. Nu har den kommit till Kävlinge.

Av
John Nordh

Under våren genomförde Sysav ett projekt för att minska nedskräpning av fimpar i flera skånska kommuner. Vid utvalda busshållplatser monterades gula synliga, med en bild på en kanin, och gröna steg som visade vägen till askkopparna. Nu har projektet med den så kallade Nikotinkaninen kommit till Kävlinge kommun.

– Vi ville på ett humoristiskt sätt öka medvetenheten kring ett stort nedskräpningsproblem. Resultatet är mycket positivt, fimparna på marken minskade med 56 procent under de sex veckor som projektet genomfördes. Det handlar om att 1 200 stycken fimpar slängdes i askkoppen istället för på marken, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav, i ett pressmeddelande.

Enligt Ola Åkesson, gatuingenjör på Kävlinge kommun, innebär fimpar som slängs på marken en stor kostnad varje år för kommunen och dessutom har de stor påverkan på miljön. Genom projektet tar kommunen ett krafttag mot nedskräpningen med fimpar.

– Vi hoppas att Nikotinkaninen väcker uppmärksamhet och gör så att fimparna hamnar där de ska vara, i askkopparna, säger han i pressmeddelandet.

Här hittar du Nikotinkaninen

Kävlinge:

Mårtensgatan 11, parkeringsplatsen mot Unionstorget

Högalidsvägen, Kävlinge station, busshållplats läge A

Västergatan 12, busshållplats Annelund

Storgatan 30-20, busshållplats Kvarngatan

Furulund:

Kungsgatan 6, busshållplats Trädgårdsgatan

Dösjebro:

Dösjebro station

Löddeköpinge:

Marknadsvägen

Lödde Centrum, Barsebäcksvägen

Lödde kors, Barsebäcksvägen

Publicerad 18 November 2018 06:00