Genrebild.

Genrebild. Foto: Mostphotos

Kävlingebo vägrade repmånad – döms till fängelse

Dök aldrig upp på regementet

KÄVLINGE.

En 31-årig man blev förra sommaren kallad till en repetitionsutbildning vid regementet i Skövde. Han dök aldrig upp och därför döms mannen nu till fängelse i 14 dagar för brott mot totalförsvarsplikten.

Av
John Nordh

När Kävlingebon fick kallelsen sökte han om uppskov. Ansökan fick avslag och beslutet stod sig efter en överprövning. Dagen före mannen skulle inställa sig ansökte han om uppskov igen och bifogade ett läkarintyg som sade att han inte kunde inställa sig på grund av allergiska besvär. Trots det valde Försvarsmakten att inte bevilja mannen uppskov. Han mottog beskedet men dök aldrig upp på regementet i Skövde.

Enligt mannen var skälet för hans beslut att han var tvungen att sätta sin egen och andra hälsa och säkerhet först och att han inte var i skick att genomföra en repetitionsutbildning.

Enligt tingsrätten har mannen uppsåtligen uteblivit från inställelsen. Tingsrätten menar att han har utgått från en egen bedömning av sitt hälsotillstånd istället för att överlämna bedömningen till Försvarsmakten efter inställelsen. "Detta gör att det inte finns skäl att se mildare på brottet. Påföljden ska därför bestämmas till fängelse fjorton dagar", står det skrivet i domen.

Publicerad 20 November 2018 09:34