Kristopher Wåhlander är ny rektor på Kävlinge Kulturskola.

Kristopher Wåhlander är ny rektor på Kävlinge Kulturskola. Foto/press: Peter Carlsson och Nicklas Rudfell

Namnkunnig dirigent tar över som rektor på Kävlinge Kulturskola

"För mig är det viktigaste att framhålla barnen"

KÄVLINGE.

Kristofer Wåhlander är ny rektor på Kävlinge Kulturskola. Ett jobb som har många likheter med att dirigera Lundalands filharmoniska orkester, tycker han.

Av
John Nordh

I somras gick kulturskolans tidigare rektor i pension. Sedan dess har Peter Ljung haft rollen i väntan på Kristofer Wåhlander som inte kunde börja sitt nya jobb förrän den första november. Nu har han varit på plats i några veckor och håller på att vänja sig med de nya rutinerna.

– Det är en väldigt välskött organisation som jag har tagit över. Det är spännande och roligt att vara här och stämningen bland personalen är oerhört bra. Just nu är arbetet ganska lågintensivt. Jag är van vid att allting är bråttom, att ha tusen järn i elden och jobba fram till midnatt, säger Kristofer Wåhlander.

Han startade Lundalands filharmoniska orkester 2010 och har drivit den framåt sedan dess. Nu kommer han att behöva anställa en person som tar över den dagliga driften, men han kommer fortsätta dirigera orkestern.

När Kristofer Wåhlander fick frågan av Kävlinge kommun att ta över som rektor behövde han lite betänketid innan han tackade ja. Men beslutet var ändå ganska lätt, berättar han.

– Kävlinge kommun stod bakom mig när jag startade Lundalands filharmoniska orkester. Det var faktiskt näringslivschefen Mats Roséns idé från början. Jag har byggt upp en nära relation med kommunen under många så när de kommer och frågar mig något så lyssnar jag.

Enligt Kristofer Wåhlander finns det fler likheter än skillnader med att vara rektor för en kulturskola och dirigera en orkester.

– Mitt jobb som dirigent är att se till så att musikerna gör ett toppenjobb och det gäller även nu eftersom lärarna också är musiker. Enda skillnaden är att orkesterns målgrupp är publiken och här på skolan är det barnen som är målgruppen, men indirekt också publiken som ser våra konserter, säger han.

Du är ju ett känt namn för många. Kommer detta innebära att alla kulturskolans konserter blir fullsatta direkt nu?

– Haha! För mig är det viktigaste att framhålla barnen snarare än mig själv.

Vad blir annorlunda med dig bakom rodret?

– Det är lite för tidigt att säga. Jag har inga inneboende behov av att ändra på något. Det jag utgår från är skolans och personalens behov.

Publicerad 21 November 2018 06:00