För att bli en bra armbrytare krävs både styrka och en god teknik enligt Emil Andersen.

För att bli en bra armbrytare krävs både styrka och en god teknik enligt Emil Andersen. Foto: John Nordh

Emil brinner för armbrytning: "Bra att vara lite förbannad"

SM-guld bland medaljerna i bagaget

ÅLSTORP.

För att bli en bra armbrytare krävs det både styrka och teknik. 17-åriga Emil Andersen från Ålstorp har båda. Med flera SM-medaljer och en fjärdeplats på EM i bagaget siktar han nu mot nya framgångar.

Av
John Nordh

Inspirerad av sin pappa som sysslade med armbrytning i många år, började Emil Andersen själv med kampsporten för två år sedan. Han började träna hos Skåne Armsport i Helsingborg och sedan dess har det rullat på.

Efter bara två år i sporten och ett år som tävlande, kan han stoltsera med flera fina placeringar i stora tävlingar. På SM i år tog han guld med vänster arm och silver med höger arm i sin viktklass. Framgångarna gjorde att han kvalade in till EM där han slutade på en fjärdeplats med vänster arm i sin klass.

"Det är en prestigesport. Man vill vara bättre än sin motståndare"

Nu tränar han för SM nästa år och det framtida målet har han klart för sig.

– Målet är att bli bäst i världen, säger Emil Andersen och berättar att han brinner för sporten.

– Det är en prestigesport. Man vill vara bättre än sin motståndare.

Armbrytning växer i Sverige men har fortfarande ganska få utövare i jämförelse med andra sporter. När Emil Andersen åker runt på tävlingar känner han därför många av de andra utövarna. Den goda gemenskapen är en av tjusningarna, tycker han.

– På träningarna snackar man och bryter tillsammans, det är roligt. Men när det är dags för tävling så är det bra att vara lite förbannad för då blir man starkare, säger Emil Andersen.

För att bli bra i armbrytning krävs att man är stark. Men en god teknik är också viktigt. För att hela tiden blir starkare går Emil Andersen och tränar på Kraftverket i Löddeköpinge fem dagar i veckan. En dag i veckan tränar han armbrytning på klubben i Helsingborg.

– Tekniken går att utveckla hur mycket som helst. När det gäller styrketräningen så är det viktigt att träna hela kroppen, inte bara armarna. Kroppen är som starkast när den får arbeta som en helhet. Men det blir mycket träning av underarmar, biceps, rygg och händer, berättar Emil Andersen och fortsätter:

– Alla kan syssla med armbrytning. Det finns både många unga människor och många äldre som sysslar med sporten. På klubben i Helsingborg tränar också många kvinnor.

För den som är intresserad av armbrytning finns det mer information på Skåne Armsports Facebooksida.

Emil Andersen styrketränar fem dagar i veckan.

Emil Andersen styrketränar fem dagar i veckan. "Det är viktigt att träna hela kroppen", säger han. Foto: John Nordh

Publicerad 01 December 2018 06:00