Linda Nygren tycker att det nya utegymmet är jättefint.

Linda Nygren tycker att det nya utegymmet är jättefint. "Det går verkligen att träna allsidigt här", säger hon. Foto: John Nordh

Träningsprofilen: "Ett av de bästa utegymmen jag provat"

Högt betyg till Kävlinges nya utegym

KÄVLINGE.

Nyligen invigdes det nya utegymmet i Högalidskogen. Lokaltidningen har låtit träningsprofilen Linda Nygren prova de olika redskapen. Betyget blir högt.

Av
John Nordh

Det senaste tillskottet i Högalidskogen är ett stort utegym med inriktning på fitness och crossfit. Där går det att träna de flesta, om inte alla, av kroppens muskler. Linda Nygren på Energicenter Kävlinge tycker att gymmet har blivit jättefint och framåt våren planerar hon att hålla i pass där.

– Det går verkligen att träna allsidigt här. Ibland när jag håller i pass på andra gym behöver jag ta med mig lite grejer men det behöver jag inte här. Jag skulle också kunna hålla i personlig träning på gymmet, säger hon och fortsätter:

– Jag har provat många utegym och detta är ett av de bästa jag har provat.

Ett stort plus, tycker Linda Nygren, är informationen som finns på varje redskap som berättar hur det bäst ska användas. Förutom att alla redskap har en liten illustration som visar möjliga träningssätt, finns det också en QR-kod som man kan scanna med sin mobiltelefon. Då dyker en liten video upp i telefonen.

– Det känns väldigt pedagogiskt. Man kan ju också hitta egna sätt att träna på men det är bra att få information så att man gör rätt, säger Linda Nygren.

Med repen går det att träna musklerna i armarna.

Med repen går det att träna musklerna i armarna. Foto: John Nordh

Ett problem med många utegym är att maskinerna och redskapen är för lätta, berättar Linda Nygren. Då kan de rutinerade styrketränarna känna att de inte får ut så mycket av träningen. På utegymmet i Högalidskogen är det något som man verkar ha haft i åtanke.

– Det är väldigt varierande tyngder för att det ska passa alla. Skivstängerna till exempel går från 5 kilo ända upp till 25 kilo. Det är också bra att de är fastlåsta men ändå fria. På vissa utegym kan man endast göra en rörelse men här är de fastlåsta på ett sätt som ger utrymme att lyfta på olika sätt, säger Linda Nygren.

Finns det då några minus med det nya utegymmet enligt Linda Nygren? Några få, men hon betonar att det är petitesser.

– Vid en box jump (ett redskap som ser ut som en låda som man kan hoppa upp på, reds.anm) är marken lite instabil på båda sidor. Det hade varit bättre om en sida hade haft fastare mark så man själv hade kunnat välja vilket underlag man vill hoppa ifrån. På repställningen är också underlaget lite för halt, säger hon.

Så vad blir då det sammantagna betyget av det nya utegymmet?

– Det får bli 4,7 av 5.

Gymmet ligger fint i skogen och på kvällarna är det bra upplyst, tycker Linda Nygren.

Gymmet ligger fint i skogen och på kvällarna är det bra upplyst, tycker Linda Nygren. Foto: John Nordh

Högalidskogen har genomgått en gradvis utveckling de senaste tre åren till att bli Kävlinges nya rekreationsområde. Det hela började med en medborgardialog där Kävlinge kommun frågade invånarna vad de önskade skulle finnas i skogen innan arbetet satte igång.

I februari 2016 blev två markerade löparslingor klara och förra hösten tillkom belysning. Kävlinge kommun har bland annat också genomfört gallring av skogen och satt upp grillplatser och informationsskyltar på platsen. Nästa år kommer en stor lekplats byggas i skogen. Planen är att den ska stå klar till sommaren. Camilla Persson, landskapsingenjör på Kävlinge kommun, vill inte avslöja för mycket om hur den kommer att se ut.

– Det ska ju bli en överraskning. Men jag kan säga så mycket som att vi inte har glömt något. Den kommer bli häftig, säger hon.

UTEGYM

Totalt finns det nu sju utegym i Kävlinge kommun

Dösjebro:

Dösjebro idrottsplats

Furulund:

Motionsslingan vid Vikenbadet

Hofterup:

Skönadalsskolan

Kävlinge:

Kyrkparken

Högalidskogen

Löddeköpinge:

Motionsslingan i Sandskogen

Grönområdet bakom Bullerbyns förskola

Publicerad 09 December 2018 07:00