Butiken har tre fast anställda och fem timanställda. Camilla Lindberg (till höger) som själv är från Dösjebro är en av de fast anställda. Till vänster: Magnus Westin som också arbetar med butiken tillsammans med sin fru Sofia.

Butiken har tre fast anställda och fem timanställda. Camilla Lindberg (till höger) som själv är från Dösjebro är en av de fast anställda. Till vänster: Magnus Westin som också arbetar med butiken tillsammans med sin fru Sofia. Foto: John Nordh

Bättre än förväntat för Handlar'n: "Dösjebroarna har slutit upp"

"Affären har blivit lite av en mötesplats"

DÖSJEBRO.

Den ovanligt heta sommaren gav Handlar'n i Dösjebro en kickstart. Butikens försäljning gick långt bättre än förväntat tack vare den stora mängden glass och kalla drycker som lämnade affären. Nu är sommaren över sedan länge men kunderna fortsätter att strömma till.

Av
John Nordh

Eftermiddagen börjar sakta gå över till kväll och vintermörkret har redan lagt sig över Dösjebro. Många har nyligen slutat sina jobb för dagen och på den lilla parkeringen framför Handlar'n är det många bilar som stannar och även en och annan cykel. En strid ström av kunder går in och ut genom butikens glasdörrar. Två tjejer köper godis, en man är här för att hämta ut ett paket som troligtvis är en julklapp som snart ska hamna under en julgran någonstans i Dösjebro och till kassan är det en liten kö.

Marie Hansson, med sonen Jonathan, bor i Hofterup och handlar här flera gånger i veckan.

Marie Hansson, med sonen Jonathan, bor i Hofterup och handlar här flera gånger i veckan. "Det sparar mig mycket tid att inte behöva köra till Löddeköpinge varje gång jag bara ska handla lite", säger hon. Foto: John Nordh

När Magnus Westin öppnade Handlar'n den 17 maj i år hade det gått sex år sedan den förra matbutiken i byn stängde. Den nya butiken var därför efterlängtad och många är glada över att åter kunna handla på hemmaplan.

Dösjebrobon Liselotte Forsberg är en av dem. Hon handlar i butiken flera gånger i veckan, i perioder dagligen.

– Det är toppen att ha servicen på så nära håll igen. Affären har blivit lite av en mötesplats, säger hon.

Bengt Persson bor granne med butiken. Även han är glad över att ha nära till en matbutik igen.

– Det är bara att gå över vägen sen är jag här, säger han.

Magnus Westin berättar att intresset för butiken har varit större än förväntat. Det är inte bara kunder från Dösjebro som handlar här, utan även många från grannbyarna som till exempel Hofterup, Annelöv och Kvärlöv. Den flygande starten, som Magnus Westin tackar den heta sommaren för, har hållit i sig.

– Vi har en konstant ström av kunder och det är vi jätteglada för. Nu ska vi försöka få upp snittköpet per kasse. Hos Handlar'n-butikerna i Sverige generellt ligger det på 120 kronor. Vi ligger på 80 kronor så det är lite lågt, säger Magnus Westin och fortsätter:

– Många har nog inte insett att vi har ett stort utbud av matvaror. Det är många som blir överraskade när de ser det.

Paketulämningen gör att många nya kunder hittar till butiken. Post Nord, Schenker och DHL levererar paket till butiken och cirka 2 000 stycken kommer till butiken varje månad.

– Just nu, efter Black Friday och under julen ligger vi på cirka 4 000 paket i månaden, säger Magnus Westin som har ytterligare planer på att utveckla butiken och drivmedelsstationen utanför som öppnade i höstas.

– Nyligen fick vi Sibylla shop in shop som innebär att vi till exempel kan sälja korv och burritos i butiken. Många har efterfrågat varm snabbmat. Jag hoppas också få till ett avtal med Svenska Spel för att kunna bli en spelbutik. När det gäller drivmedelsstationen så planerar jag att bygga en "gör det själv-tvätt" längre fram.

En strid ström av kunder passerar in och ut genom butikens glasdörrar.

En strid ström av kunder passerar in och ut genom butikens glasdörrar. "Det är vi jätteglada för", säger Magnus Westin. Foto: John Nordh

Publicerad 31 December 2018 06:00