Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn åker ut på mellan 70 och 80 larm om året.

Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn åker ut på mellan 70 och 80 larm om året. Arkivfoto: John Nordh

Sjöräddarna i nöden söker fler frivilliga

Viktigaste kravet: Intresse av att hjälpa människor

BARSEBÄCKSHAMN.

Har du ett intresse av sjön och vill hjälpa människor i nöd? Då kan du ansöka om att gå med i Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn. Just nu söker de fler frivilliga.

Av
John Nordh

Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn består i dag av 25 personer. Varje år åker de ut på mellan 70 och 80 larm. Mest att göra är det under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Men även under vintern kommer det in larm till stationen.

Nu söker Sjöräddningssällskapet i Barsebäckshamn fler frivilliga. För att bli frivillig är det bra om man har ett intresse för sjön, men det är inte ett krav. Det viktigaste är att man har ett stort intresse av att hjälpa människor i nöd.

– Vi lägger mycket tid på att lära upp och utbilda varandra, dels lokalt men även genom centrala utbildningar som Sjöräddningssällskapet arrangerar. Vi får in folk som har haft egen segelbåt i 20 år men de har aldrig varit ute i januari på natten. Då är sjön helt annorlunda, säger Fredrik Winbladh, stationschef.

För att bli antagen krävs det dock att man bor nära stationen i Barsebäckshamn. När larmet kommer måste Sjöräddningssällskapet kunna lämna kajen inom 15 minuter. Men ofta brukar det gå snabbare än så. Snittet ligger på åtta till nio minuter.

Tidsaspekten är viktig när nöden är framme. Fredrik Winbladh berättar om en händelse som utspelade sig i somras på restaurangen i hamnen då en man plötsligt drabbades av hjärtstopp.

– En av våra frivilliga som befann sig på platsen sprang snabbt till stationen och hämtade en hjärtstartare medan flera andra på restaurangen hjälpte till genom att göra HLR (hjärt- lungräddning reds. anm.). Hjärtstartaren gjorde att mannen överlevde helt utan men. Det är väldigt få som inte får några men efter ett hjärtstopp, säger han.

Hur känns det för er när ni har möjlighet att göra skillnad?

– Det är en wow-känsla. Vi har övat och tränat på just sådana här situationer i 20 år och när det väl blir skarpt läge så sitter allt perfekt. Det fanns aldrig några tveksamheter om vad som skulle göras.

Publicerad 02 January 2019 09:15