Planen är att de nya hissarna ska vara på plats till hösten. (Genrebild).

Planen är att de nya hissarna ska vara på plats till hösten. (Genrebild). Foto: Mostphotos

Glädjebeskedet: Hissarna på stationen ska bytas ut

"Hög prioritet för oss att det ska fungera"

KÄVLINGE.

Hissarna på Kävlinge station är hårt utsatta av både väder och vind men också av skadegörelse. Det har lett till att de ofta har gått sönder. Men nu kommer glädjebeskedet – under året ska hissarna bytas ut.

Av
John Nordh

Enligt Ola Åkesson, gatuingenjör på Kävlinge kommun, är planen att de nya hissarna ska kunna vara på plats till hösten. De ska vara mer miljövänliga eftersom de drar mindre ström, de ska vara bättre tillgänglighetsanpassade och ha bättre belysning. Men kanske framför allt – de nya hissarna ska vara mer driftssäkra.

– Vi vill ju att man ska resa med tåget och det är en hög prioritet för oss att det ska fungera. Framöver blir det ännu viktigare då stationen kommer att bli som ett nav i hela Kävlinge, säger Ola Åkesson.

Problemen med de nuvarande hissarna beror på att de är utsatta av väder och vind och till exempel salt från gatan som ställer till det. De är också utsatta för skadegörelse som dock har minskat, enligt Ola Åkesson.

– Vi har hög beredskap på hissarna och så fort vi får vetskap om att de är sönder så åker tekniker dit för att titta på det. Men problemet med hissar är att reservdelar inte ligger hemma på en lagerhylla och därför kan det ta tid. Vissa reservdelar måste till och med tillverkas först, säger han.

För många Kävlingebor innebär en trasig hiss inte något problem då det finns trappor till och från tågperrongen. Men för personer med funktionsvariationer kan det leda till stora svårigheter, trots att det finns en handikappramp från tunneln upp till den östra sidan av stationen. Stannar tåget på mittenperrongen är trapporna det enda alternativet om hissarna är sönder.

I höstas skrev Lokaltidningen om Alex Nilsson som är rullstolsburen. När han kom med tåget till perrongen i Kävlinge var hissen trasig och ingen hjälp fanns att få. Det slutade med att räddningstjänsten fick komma till undsättning och bära honom och hans rullstol ner för trapporna.

Alex Nilsson tycker om att åka tåg.

– Det är en möjlighet för mig att bli integrerad med de som är friska och så åker jag gratis med mitt färdtjänstkort, säger han.

Men sedan händelsen i höstas har han inte vågat åka tåg eftersom risken att hissarna inte fungerar har varit så stor.

– Så ska det inte behöva vara, konstaterar Alex Nilsson.

Nu ser han fram emot de nya hissarna. Och det tror han att alla andra Kävlingebor med funktionsvariationer också gör.

– Det är jättebra om det kommer nya hissar. Det är på tiden faktiskt, säger Alex Nilsson.

Publicerad 03 January 2019 11:33