Det började som en influensa och halsfluss, något som utvecklades till sepsis och septisk chock. Robin Svedenborn från Landskrona var en hårsmån från döden.

Det började som en influensa och halsfluss, något som utvecklades till sepsis och septisk chock. Robin Svedenborn från Landskrona var en hårsmån från döden. "Nu ser jag livet på ett annat sätt. Jag tar mig mer tid för familj och vänner", säger han knappt nio månader efter händelsen. Foto: Ida Asplund Ådahl/Privat

Vanlig halsfluss blev septisk chock – höll på att kosta Robin livet

"Otroligt tacksam att jag lever idag"

KÄVLINGE/LANDSKRONA.

Familjen drabbades i omgångar av influensa. När Robin Svedenborn, 30 insjuknade blev det betydligt värre än så. Efter dagar med över 40 graders feber hittade sambon honom medvetslös och totalt blå över kroppen. Influensan och halsflussen hade gett honom en septisk chock.
– Det är ett under att jag lever, säger han.

I början av mars fick Robin Svedenborn influensa efter att både sambon Emelie och äldsta dottern Ellen hade blivit sjuka. Det började med hög feber och halsont som han försökte mota bort med smärtstillande under flera dagars tid. Efter ett tag fick han en brännande smärta i hela kroppen – i muskler och i huden.

– Det går inte förklara, det kändes som ett brinnande eldhav. Så fick jag väldiga skakningar och diarréer, säger Robin Svedenborn.

För att lindra smärtan lindade han in sig i våta handdukar. En natt väcktes sambon Emelie av Robin som gravt hallucinerade och talade sluddrigt. Sambon, som är ambulanssjuksköterska, ringde 112 men Robin ordinerades mycket vätska för att få ner febern och minska risken för vätskebrist. Nästa morgon väcktes sambon av hans hallucinationer igen, Robin hade även blå fläckar på ryggen, varpå hon kontaktade vårdcentral, men fick ingen hjälp eftersom man inte vill få dit familjen med influensa. Familjen somnade om och några timmar senare väcktes Emelie av att Robin hade förflyttat sig till badkaret och gaspade efter luft och var totalt blå över kroppen.

– Emelie har berättat att hon kände fullständig panik och försökte få tag på grannar samtidigt som hon själv försökte hitta en telefon och ringa 112. Under tiden var ju hon och ena dottern sjuka.

Emelie började ge Robin utandningsluft och efter tio minuter var först räddningstjänsten på plats som gav syrgas, kort efter kom ambulansen.

Robin kom direkt in på intensiven på Helsingborgs lasarett. Han beskriver att blodvärdena var katastrofala.

– När man satte en kateter rann det ut svart sörja, har jag fått berättat för mig, säger han.

Det visade sig att han hade fått sepsis – en livshotande infektion – som sedan gett honom en septisk chock, ett tillstånd som gör att organen slutar fungera. Insatser gjordes, bland annat dialys, men en chefsläkare beslutade om att skicka honom till Lund för en ECMO-behandling, under nedsövning, där en modifierad hjärt-/lungmaskin syresätter blodet utanför kroppen via ett membran för att rädda hjärta, lungor och hjärna bland annat. Efter att han hade svarat på behandlingen skickades han tillbaka till Helsingborgs lasarett nio dagar senarem där han också väcktes från nedsövningen.

– Det var extremt obehagligt att vakna ur en klaustrofobisk dröm som blandade sig med verkligheten. Jag hade ingen aning om vad som hade hänt eller var jag var, säger Robin Svedenborn.

Det tog lång tid innan han fick reda på vad som hade hänt, för vården ville få honom att tänka framåt på förbättringar. En tid följde av framgångar och motgångar. Kapilärer var skadade och Robin svullnade upp. Fötterna var blålila efter att han hade vaknat upp ur respiratorn.

– Det var tufft för alla. Emelie hade berättat för vår äldsta dotter Ellen att det inte var säkert att pappa skulle klara sig. Hon grät vid min sida på sjukhuset.

Efter uppvaknandet var han helt paralyserad.

– Jag är en kille som tränar mycket, plötsligt kunde jag inte röra mig. Jag tappade modet helt och tänkte att jag inte skulle kunna gå igen.

"När man satte en kateter rann det ut svart sörja"

I efterhand har han fått höra att vården inte trodde han skulle klara sig, att det inte fanns mer att göra. Syresättningen i benen var så låg att fötter och ben var vita och amputation var aktuellt. Men efter olika behandlingar bland annat genom tryckkammarbehandling klarade han sig från det.

– Jag hade sådan panik när man pratade om amputation. Det fick bara inte hända. Som jag kände det där och då ville jag inte fortsätta, det kändes inte värt. Men när Emelie skrek i mitt ansikte att jag måste kämpa vidare gjorde jag det.

Efter 29 dagar på sjukhus fick han komma hem till familjen i Landskrona igen. Han beskriver hemkomsten som svår.

– Jag tänkte mig att jag var så pass frisk då eftersom jag fick komma hem. Men såren jag hade fått på benen tog två timmar om dagen att lägga om. Emelie fick ta allt det, hemmet, barnen och jag blev bara fokuserad på att träna mig igång hårt så jag kunde komma igång med vanlig träning igen. Så det blev en del friktion.

I dag är han så gott som återställd. Det som i värsta fall kunde blivit en benamputation blev i stället att en del av stortåbenet och tån fick tas bort. Känseln är borta i fötterna, bortsett från överkänslighet i fotsulorna. Men nu är han tillbaka på halvtid på jobbet.

– Jag har fått en vardag igen och kan leva så gott som vanligt och jag har insett att jag måste vila kroppen. Så nu tränar jag andra i stället för mig själv. Det är ett otroligt mirakel att jag lever – det tycker vården med –och jag är så tacksam för den vård och stöd jag har fått av min sambo.

Oron att bli sjuk igen finns där, men Robin Svedenborn låter den inte styra hans liv.

– Man ska inte vara rädd att en halsfluss automatiskt ger en septisk chock. Men man ska vara uppmärksam på blå utslag och kraftiga skakningar.

Vad är sepsis (förr kallat blodförgiftning)?

Sepsis är ett livshotande tillstånd som uppstår när immunförsvaret överreagerar på en infektion i kroppen. Sepsis uppstår när en infektion spridit sig till hela kroppen, och påverkar vitala organ som hjärtat, lungor och njurar. Infektionen är ofta en följd av till exempel en influensa, halsfluss, sårinfektion, lunginflammation eller urinvägsinfektion.

Källa: Sepsisfonden

Publicerad 06 January 2019 00:00