Pia Almström (M) är positiv till att införa ett tiggeriförbud i Kävlinge kommun. Bilden på personen som tigger är tagen på en annan plats.

Pia Almström (M) är positiv till att införa ett tiggeriförbud i Kävlinge kommun. Bilden på personen som tigger är tagen på en annan plats. Foto/Arkiv: Mostphotos/Anja Degerholm

Pia Almström positiv till tiggeriförbud: "Skulle lyfta frågan om det blev ett problem"

Förbud inte aktuellt i dagsläget

KÄVLINGE.

Många kommunstyrelseordföranden runt om i landet är positiva till att förbjuda tiggeri i sina kommuner. En av dem är Pia Almström (M). Men i dagsläget är det inte aktuellt, säger hon.

Av
John Nordh

I en enkät som Dagens Samhälle gjort svarar 24 kommunstyrelseordföranden runt om i landet att de vill förbjuda tiggeri i sina respektive kommuner. En rad av dessa är moderatstyrda och flera av kommunerna finns i Skåne. På ja-listan finns bland annat Kävlinge, Burlöv, Höganäs, Trelleborg och Örkelljunga. Samtliga 290 svenska kommuner har fått frågan och 162 har svarat.

Till Lokaltidningen säger Pia Almström (M), kommunstyrelsens ordförande i Kävlinge, att hon är positiv till ett tiggeriförbud i kommunen. Men i nuläget upplever hon inte tiggeriet som ett problem och därför är det inte aktuellt just nu.

– Vi behöver inte lösa ett problem som vi inte har just nu. Men jag skulle lyfta frågan om det blev ett problem, säger hon.

Vad är det för problem som tiggeriet skulle kunna ge?

– Det är om vi får in mycket synpunkter från medborgarna om att det upplevs som störande. Jag vet att i en del kommuner så har det varit problem med att det har blivit bråk med anledning av tiggeriet.

Är ni i Alliansen överens i frågan?

– Det har inte varit någon diskussion om tiggeriet det senaste året. Jag har inte hört några konkreta synpunkter på problem och jag upplever också att de som tigger har blivit färre.

Publicerad 09 January 2019 11:40