"Inget lag på University of Bridgeport hade någonsin lyckats ta sig till en nationell final förut, så bara det var stort", säger Annie Björk. Foto: John Nordh

Annie skördar framgångar på fotbollsplanen – i USA

Blev historisk med sitt lag

HOFTERUP/BRIDGEPORT.

Nyligen avslutade Annie Björk sin första säsong för fotbollslaget Purple Knights på University of Bridgeport i USA. En bättre start kunde hon knappast ha fått. Efter att direkt tagit en plats i startelvan, lyckades Annie och hennes lagkamrater vinna hela ligan.

Av
John Nordh

19-åriga Annie Björk från Hofterup började spela fotboll i IF Lödde som femåring.

– Mina syskon spelade där och jag tyckte det var tråkigt att bara stå vid sidlinjen och titta på så en dag gick jag dit själv och frågade om jag kunde börja spela, berättar hon.

Annie Björk gick sedan vidare till FC Rosengård där hon spelade i sex år och nu har hennes talang på fotbollsplanen tagit henne över Atlanten till staden Bridgeport i Connecticut. Där avslutade hon nyligen sin första termin av sju på stadens universitet där hon pluggar International Business. Men hon är inte bara där för att plugga. Vid sidan av studierna spelar Annie Björk också mittback i laget Purple Knights på universitetet. Nyligen blev laget historiskt när de lyckades gå hela vägen till final och sedan vinna ligan NCAA division 2.

– Inget lag på University of Bridgeport hade någonsin lyckats ta sig till en nationell final förut, så bara det var stort, säger Annie Björk.

Pokalen som Annie har tagit med sig hem får stanna i Hofterup när hon reser tillbaka till USA.

Pokalen som Annie har tagit med sig hem får stanna i Hofterup när hon reser tillbaka till USA. Foto: John Nordh

Nu har hon varit hemma i Hofterup i några veckor över jul och nyår men snart är det dags att återvända till USA igen. Nästa fotbollssäsong startar inte förrän i september och förutom studerandet kommer vårterminen därför bestå av mycket och hård träning.

– Som regerande mästare har vi ju stor press på oss och tränarna satsar på att vi ska vinna ligan igen.

Hur skulle du säga att nivån på damfotbollen är i USA?

– Vårt lag ligger på en högre nivå jämfört med lagen jag har spelat i tidigare. Men det är nog större skillnad mellan de bästa och de lite sämre lagen i USA eftersom det finns så många fler lag. Nivån är nog mer jämn i Sverige tror jag.

Annie Björk trivs mycket bra med livet i USA. Ända sedan hon gick i högstadiet har hon vetat att det var dit hon ville. Målet efter studietiden i USA är att helt kunna satsa på fotbollen genom spel i Damallsvenskan eller ute i Europa. Drömmen är att en dag få spela i det svenska landslaget. Men om hon skulle råka ut för en skada som sätter stopp för karriären så är det viktigt att ha en utbildning att falla tillbaka på. Att kombinera fotbollskarriären med studier innebär därför många fördelar, tycker Annie Björk.

– Jag får en examen samtidigt som jag utvecklas som fotbollsspelare. Jag tror att jag kommer lära mig mycket genom att spela i USA som jag kommer ha nytta av i framtiden, säger hon.

Annie Björk har en blogg där hon skriver om sitt liv i USA med syftet att inspirera andra som har tankar på att plugga där. Den går att läsa här.

Annie Björk.

Annie Björk. Foto: John Nordh

Publicerad 12 January 2019 06:00