Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Mostphotos

Svar på SD:s insändare: "Vi ber inte om ursäkt"

INSÄNT/KÄVLINGE. Vi i S ber inte om ursäkt för att vi tar ansvar för att styra landet. Däremot vill vi klargöra några saker för SD i Kävlinge. Att hacka på oss som är i opposition i Kävlinge kommun bidrar väldigt lite när det gäller inflytandet på besluten. För SD kan väl se skillnaden på var beslut tas när det gäller riks-, region- samt kommunal politik?!

På riksnivå är det nu ett reformarbete som ska genomföras utifrån de 73 punkter som S, C, L och MP gjort en överenskommelse om, där en utredning gällande hyror ska genomföras. Om Socialdemokraterna hade fått majoriteten av väljarnas röster så hade det inte blivit några ingrepp i hyressättningen. Detta är något som blev en följd av de förhandlingar som bedrevs för att få till en regering som inte är beroende av högerkrafterna. Och detta visar SD med all kraft att de inte förstår. Det SD borde göra, vilket är väl det minsta som SD:s väljare förväntar sig av sina partiföreträdare, är att visa att de förstår de 73 punkterna, att de förstår skillnaden mellan kommunal, regional samt rikspolitik samt att de förstår vad förhandling innebär. För ska vi diskutera rikspolitiken så får vi tänka på hur mycket hyrorna påverkas av den budget SD stödde i Riksdagen med slopandet av subventionerna för byggande av små hyreslägenheter.

Om SD ska bidra till att Kävlinge kommun går framåt så är det de styrande i kommunen de ska rikta in sig på för att få effekt, det vill säga Alliansen där moderat politik är gällande - men den håller väl SD med om då SD utan reservation ställde sig bakom deras budget?!

SD är även representerade i det kommunala bostadsbolaget och kan därigenom driva sina nu påkomna intressen för att hyressättningen ska hållas låg. Vi i S har agiterat för det länge och kommer så att fortsätta för genom den överenskommelse som finns är det nu möjligt att en friare hyressättning kombineras med ett stärkt bostadsbidrag. Dessutom kan S föra in förslag om en ny fastighetsskatt eller en avtrappning av ränteavdragen, för just nu gynnas ägande, vilket både skapar en obalanserad bostadsmarknad och missgynnar de utan kapital. Men detta är ett arbete som förs på riksnivå. I Kävlinge är SD mer än välkomna att driva hyresgästernas röster i det kommunala bostadsbolaget, och då får väl SD se vad den styrande borgerligheten tycker om det - speciellt nu när hyresrätter ska säljas ut.

För Socialdemokraterna i Kävlinge

Catrin Tufvesson (S) och Rune Sandström (S)

Publicerad 21 January 2019 14:45